UE prelungește pentru încă un an suspendarea taxelor vamale pentru produsele moldovenești
Full Article 3 minutes read

UE prelungește pentru încă un an suspendarea taxelor vamale pentru produsele moldovenești

Eurodeputatul român Siegfried Mureșan a anunța că Parlamentul European (PE) a votat, pe 27 iunie, regulamentul care prelungește pentru încă un an suspendarea taxelor vamale pentru exporturile de produse moldovenești către Uniunea Europeană. Oficialul a precizat că în continuare urmează ca documentul să fie votat în lectură finală, la începutul lunii iulie.

„Comisia pentru comerț internațional din Parlamentul European tocmai a votat regulamentul care prelungește cu un an măsura de suspendare a taxelor și cotelor de import aplicabile produselor exportate din Republica Moldova către Uniunea Europeană. Urmează acum votul final pe acest regulament în plenul Parlamentului pe care îl vom da în sesiunea programată la începutul lunii iulie. În felul acesta, ne asigurăm că această nouă decizie este adoptată la timp, înainte de a expira decizia în vigoare de suspendare a taxelor de import, adică 24 iulie 2023”, a scris Mureșan pe Facebook.

Europarlamentarul a precizat că decizia de astăzi a PE reînnoiește cu un an, începând cu 24 iulie, măsura de suspendare a taxelor pentru importurile din Republica Moldova.

„În plus, decizia extinde această suspendare la toate cotele tarifare rămase pentru importurile moldovenești. Este o măsură bună, care ajută mult Republica Moldova, fără a afecta piața Uniunii Europene. Datorită dimensiunii mari a pieței UE prin comparație cu potențialul de export al Moldovei, costurile pe care trebuie să le suporte Uniunea Europeană pentru implementarea acestei decizii sunt aproape insignifiante”, a menționat acesta.

În context, Siegfried Mureșan a declarat că, în opinia sa, următorul pas firesc este liberalizarea permanentă a comerțului dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

„O liberalizare permanentă, spre deosebire de suspendarea temporară a taxelor și cotelor de import, va oferi mai multă predictibilitate pe piața din Republica Moldova care, astfel, va putea atrage mai mulți investitori importanți”, a adăugat el.

***

Precizăm că războiul din Ucraina a afectat puternic economia din Republica Moldova. Produsele moldovenești care erau exportate spre est, prin tranzitarea Ucrainei, au rămas fără piață de desfacere. Tocmai de aceea, pe 18 iulie 2022, Consiliul Uniunii Europene a supendat pentru un taxele de import și să ridicăm cotele la cele 7 categorii de produse care fac obiectul cotelor tarifare: tomatele, usturoiul, strugurii de masă, merele, cireșele, prunele și sucul de struguri.

Accesul pe piața europeană a ajutat semnificativ Republica Moldova în ultimul an. Potrivit datelor, în ansamblu, exporturile din Moldova către UE au crescut de la 1,8 miliarde de euro în 2021 la 2,6 miliarde de euro în 2022.

În context, amintim că Republica Moldova a semnat pe 27 iunie un Acord de liber schimb cu Asociația Europeană de Liber Schimb (EFTA), care întrunește țări precum Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția. Astfel, acordul va permite producătorilor moldoveni să exporte bunuri, fără a plăti tarife vamale, în cele patru țări membre ale EFTA.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: