UE și SUA discută cu Ucraina despre încheierea unui „acord” cu Rusia? Răspunsul președintelui Zelenski
Full Article 3 minutes read

UE și SUA discută cu Ucraina despre încheierea unui „acord” cu Rusia? Răspunsul președintelui Zelenski

Uniunea Europeană a început să discute cu autoritățile de la Kiev despre posibilitatea încheierii unui acord cu Federația Rusă – țară care continuă să ducă un război neprovocat în Ucraina de mai bine de un an și jumătate. Informația a fost raportată de publicația NBC News cu referire la actuali și foști oficiali americani „de rang înalt”. De cealaltă parte, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a declarat că nimeni din UE și SUA nu face presiuni asupra sa.

Potrivit oficialilor, discuțiile au inclus informații foarte generale cu privire la ceea ce Ucraina ar putea fi nevoită să renunțe pentru a ajunge la un acord. Unele dintre discuții, pe care oficialii le-au descris ca fiind sensibile, au avut loc luna trecută, în timpul unei reuniuni a reprezentanților din peste 50 de țări care sprijină Ucraina, inclusiv membri NATO, cunoscută sub numele de Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei. (…) Discuțiile au început pe fundalul îngrijorării oficialilor americani și europeni că războiul a ajuns în impas și că nu vor putea continua să ofere ajutor Ucrainei. Potrivit oficialilor, reprezentanții administrației Biden sunt, de asemenea, îngrijorați de faptul că Ucrainei i se termină forțele, în timp ce rezervele Rusiei par nesfârșite. (…) Niciuna dintre părți nu a avut mari succese pe câmpul de luptă, pe care unii oficiali americani îl numesc acum război de centimetri. Oficialii au declarat, de asemenea, în privat, că Ucraina are probabil doar până la sfârșitul anului înainte de începerea unor discuții mai urgente despre negocierile de pace”, se arată în articolul NBC News.

Ulterior, în cadrul unei conferințe de presă comune cu președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, care s-a desfășurat pe 4 noiembrie, la Kiev, Vladimir Zelenski a comentat informațiile difuzate de NBC News. Președintele Ucrainei a negat că oficialii europeni și americani ar face presiuni asupra sa.

Toată lumea cunoaște atitudinea mea, care coincide cu atitudinea societății ucrainene. Nimeni nu face presiuni asupra mea astăzi. Toate acestea s-au întâmplat de la începutul războiului și înainte de război. Să ne așezăm acum la masă cu Rusia, să discutăm și să îi dăm ceva în schimb – nu se va întâmpla”, a spus Zelenski.

Precizăm că, între timp, autoritățile de la Chișinău mizează pe victoria Ucrainei în război. Președinta Maia Sandu a remarcat în repetate rânduri că victoria Ucrainei va contribui la rezolvarea pe cale pașnică a diferendului transnistrean, iar Moldova se pregătește pentru o astfel de oportunitate geopolitică.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: