UE va trimite, la începutul verii, o misiune în Republica Moldova pentru consultări de securitate
Full Article 2 minutes read

UE va trimite, la începutul verii, o misiune în Republica Moldova pentru consultări de securitate

UE intenționează să trimită o misiune civilă în Republica Moldova, a anunțat publicația „Welt am Sonntag”, citând surse. Publicația scrie că Republica Moldova „simte o amenințare din ce în ce mai mare” și, pe 28 ianuarie, a scris o scrisoare către Bruxelles în care cere sprijin, scrie Radio Moldova.

Serviciul European de Acțiune Externă lucrează, în prezent, la conceptul misiunii planificate. Diplomații se așteaptă ca noua misiune să înceapă „la începutul verii”. Alături de Polonia, țările baltice, Suedia, Cehia, Portugalia, România și Danemarca, Germania este unul dintre cei mai importanți susținători ai proiectului, potrivit Welt am Sonntag.„Ca parte a misiunii, personalul administrativ din domeniile justiției, poliției și vamal trebuie să consilieze fosta țară sovietică cu privire la crearea unui sector de securitate eficient”, se spune în articol.În plus, UE dorește să trimită experți, care să consilieze autoritățile moldovene în lupta împotriva atacurilor cibernetice și a dezinformării. Pe lângă misiunea de consiliere civilă, Republica Moldova solicită, de asemenea, UE să consolideze supravegherea spațiului aerian (aeronave, radar) și să asigure sisteme de apărare aeriană.

Această declarație a fost făcută de ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, luând cuvântul la ultima întâlnire a miniștrilor de externe ai UE, din 20 februarie. Acesta a cerut țărilor UE „să ajute rapid la actualizarea sistemelor învechite ale Republicii Moldova”.

Anterior, ministrul afacerilor externe și al integrării europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a declarat în cadrul unui briefing la minister că țara sa discută cu UE trimiterea unei misiuni civile de securitate acolo pentru a contracara amenințările hibride. Popescu a mai spus că Republica Moldova s-ar putea alătura unei părți a sancțiunilor UE împotriva Rusiei în viitorul apropiat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: