Umoristul Semen Slepakov, declarat „agent străin” în Rusia 
Full Article 2 minutes read

Umoristul Semen Slepakov, declarat „agent străin” în Rusia 

Ministerul rus al Justiției l-a declarat pe umoristul Semen Slepakov „agent străin”. Instituția a spus de ce a fost luată decizia, totodată a ținut să precizeze că umoristul nu locuiește în Federația Rusă. 

Potrivit instituției rusești, Slepakov a fost recunoscut drept „agent străin” pentru că „a primit sprijin din surse străine”, a evoluat împotriva războiului din Ucraina și „a format o atitudine negativă față de serviciul militar și serviciul public în general”.

În aceeași declarație, Ministerul rus al Justiției a menționat că Slepakov „a vorbit negativ despre cetățenii Federației Ruse”.

Instituția a mai precizat că Slepakov nu locuiește la moment în Rusia.

De menționat că mai mulți cetățeni ai Rusiei, care s-au expus împotriva războiului dus de Federația Rusă în Ucraina, au fost declarați „agenți străini”. Printre aceștia sunt: interpreta Zemfira, bloggerul Ilia Varlamov, umoristul și prezentatorul Maxim Galkin, interpreta Monetocika, fondatoarea postului de televiziune „Dojdi” Natalia Sindeeva și muzicianul Andrei Makarevici.

Atât mass-media, cât și „agenții străini” individuali trebuie să își marcheze materialele publice și apelurile către organele de stat cu un semn de statut, precum și să raporteze periodic Ministerului Justiției cu privire la veniturile și cheltuielile lor.

Pedeapsa pentru încălcarea cerințelor din registrul persoanelor fizice este mai strictă. Dacă mass-media – „agenții străini” ai Codului penal prevede o pedeapsă de la o amendă de 300 de mii de ruble la doi ani de închisoare, atunci „persoanele fizice” pot fi închise până la cinci ani.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: