Un deputat PPDA îl acuză pe socialistul Odnostalco de lobby în favoarea unor companii farmaceutice
Full Article 3 minutes read

Un deputat PPDA îl acuză pe socialistul Odnostalco de lobby în favoarea unor companii farmaceutice

Deputatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA), Liviu Vovc, susține că deputatul Partidului Socialiștilor (PSRM), Vladimir Odnostalco, ar face lobby pentru anumite companii farmaceutice. Mai mult, acesta, ar fi inițiat un proiect de lege care prevede excluderea anumitor prevederi din art. 19 din Legea cu privire la activitatea farmaceutică, care va favoriza extinderea anumitor companii din domeniu. Documentul a fost contrasemnat de alți 16 deputați socialiști. Pe de altă parte, trei instituții din domeniul farmaceutic și-ar fi expus poziția negativă față de inițiativă, pe motiv că acesta va agrava situația din sistemul de sănătate publică.

„La moment, legea prevede ca farmaciile nou fondate pot fi deschise la distanță mai mare de 250 de metri față de o filială deja existentă și mai mare de 500 de metri de o farmacie cu funcția de preparare a medicamentelor extemporale. În același timp, pentru înființarea unei noi farmacii se prevede și un normativ demografic în municipii și orașe: o farmacie se înființează la un număr de 3-4 mii de locuitori. Anume aceste prevederi socialiștii vor să le exludă”, a explicat deputatul Platformei DA.

Mai mult, potrivit lui Liviu Vovc, la data de 18 decembrie, proiectul a fost discutat în cadrul Comisiei protecție socială, sănătate și familie și ar fi fost votat de către deputații din PSRM și PDM, singurii care s-au abținut fiind parlamentarii PPDA și PAS, Liviu Vovc și Dan Perciun.

„Am solicit opinia poziția Agenției Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, a Catedrei de farmacie socială „Vasile Procopişin” , din cadrul USMF „Nicolae Testemițanu” și a Asociației Farmaciștilor din Republica Moldova. Toate trei instituții s-au expus negativ față de aceste modificări. Prin abrogarea acestor articole, situația din sistemul farmaceutic se va agrava, din cauza acumulării iraționale de stocuri de medicamente. Din răspunsul Agenției Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale am constatat că, pe parcursul ultimilor doi ani, au fost eliberate licențe prin instanțele de judecată, în pofida acestor reglementări”, argumentat Liviu Vovc.

Deputatul Platformei DA nu a precizat despre interesele căror companii ar fi vorba și a îndemnat jurnaliștii să scoată la iveală acest lucru. Liviu Vovc a mai spus că a expediat o scrisoare către Ministerul Sănătății, în care a atașat răspunsurile celor trei instituții menționate mai sus.

NM a expediat un mesaj deputatului PSRM, Vladimir Odnostalco, pentru a-i solicita poziția la acest subiect, însă până la momentul publicării știrii, nu am primit răspuns.

Amintim că, în data de 15 noiembrie, fostul ministru al Sănătății, Ala Nemerenco, a publicat mai multe detalii despre discuțiile private pe care le-ar fi avut cu deputatul socialist Vladimir Odnostalko. Potrivit acesteia, parlamentarul a cerut ca funcția de vicedirector al Agenției Medicamentului, precum și cea de director al Dispensarului Republican de Narcologie să revină socialiștilor și i-ar fi spus direct că „se ocupă cu tratamentul dependenților de droguri, în afara țării.” De cealaltă parte, deputatul a negat toate acuzațiile.

Precizăm că, în cadrul ședinței legislative în care a fost examinată moțiunea de cenzură împotriva guvernului Sandu, ministrul de atunci a Sănătății, Ala Nemerenco, l-a acuzat pe deputatul socialist Vladimir Ondostalko că a fost parlamentarul care a venit cel mai des la ministerul Sănătății și că i-ar fi spus direct că are interese „în câmpul drogurilor” și că vrea să obțină funcţia de vicedirector al Agenţiei Medicamentului.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: