Un inventator din România: Moldova poate obține 20 mln MW de energie din deșeurile pe care le are
Full Article 2 minutes read

Un inventator din România: Moldova poate obține 20 mln MW de energie din deșeurile pe care le are

Republica Moldova are astăzi minimum cinci milioane de tone de biomasă și deșeuri menajere, din care se poate obține 20 de milioane MW de energie, din care 18 milioane MW energie termică și 2 milioane MW energie electrică pe an prin implementarea tehnologiei ecoHornet. O spune Iuliean Horneț, inventator emerit al României, într-o conferință de presă la IPN.

„Asta înseamnă că în bandă putem să dăm 2250 MW de energie termică iarna și frig vara și 250 de MW energie electrică în bandă, ceea ce ar însemna independența energetică a Republicii Moldova”, a spus Iuliean Horneț.

Ion Rață, președintele Consorțiului internațional „Implementarea proiectelor inovative”, a spus că o problemă majoră în Republica Moldova sunt pneurile aruncate peste tot, iar utilizarea lor nu are o reglementare economic fezabilă. Cauciucurile prin tehnologia ecoHornet nu doar că vor produce energie electrică și căldură, dar și materiale prețioase. Această afacere este deja rentabilă, doar că e nevoie de unele investiții mai serioase la început, a spus Ion Rață. Acesta a adăugat că Guvernul le poate obține în cooperare cu România care, fiind stat al UE, are acces larg la fonduri pentru dezvoltarea energiei obișnuite pe cale prietenoasă mediului.

Mihai Tîrșu, director al Institutului de Energetică, doctor în științe tehnice, a declarat că încălzirea globală se simte și trebuie să se ia măsuri cât mai repede. Din emisiile pe țară, sectorului energetic îi revin două treimi. Dacă se dorește neutralitatea climatică, așa cum își propune și guvernarea, și cei din fruntea sectorului energetic, trebuie să se ia măsuri. O soluție bună ar fi cea propusă de Iuliean Horneț, deoarece Moldova se îneacă în deșeuri. El a îndemnat ca cei responsabili de sector să-și schimbe abordarea prin implementarea soluțiilor inovative și competitive.

Andrei Cucoș, reprezentant al Ministerului Mediului, a spus că se depun eforturi mari pentru identificarea soluțiilor și tehnologiilor noi care ar contribui la reducerea gazelor cu efect de seră, astfel ca impactul asupra mediului să fie cât mai redus. Acum se elaborează Planul Național de energie și climă care va contribui la acest lucru. Ministerul Mediului are un interes mare pentru limitarea numărului poligoanelor de deșeuri și, totodată, modernizarea acestora.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: