Undă verde pentru Republica Moldova. Comisia Europeană recomandă începerea negocierilor privind aderarea la UE
Full Article 50 second read

Undă verde pentru Republica Moldova. Comisia Europeană recomandă începerea negocierilor privind aderarea la UE

Comisia Europeană recomandă Uniunii Europene să înceapă discuțiile privind aderarea Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut, pe 8 noiembrie, de Ursula von dar Leyen, președinta Comisiei Europene.

Ursula von dar Leyen a declarat că Moldova se confruntă cu dificultăți după invadarea Ucrainei sunt fără precedent: numărul uriaș de refugiați, inflația, amenințările asupra aprovizionării cu energie, violarea spațiului aerian și multe alte acțiuni ostile hibride din partea Rusiei.

De asemenea, Comisia Europeană a recomandat inițierea negocierilor privind aderarea Ucrainei la UE. În cazul Georgiei, Comisia Europeană recomandată acordarea statutului de țară-candidat la aderare, statut acordat Republicii Moldova și Ucrainei în 2022, prin decizia Consiliului European.

Decizia privind inițierea negocierilor va fi luată în luna decembrie de Consiliul European – din care fac parte șefii de stat și de guvern ai UE. Potrivit presei internaționale, dacă nu vor fi obiecții, cel mai probabil, negocierile vor începe în martie-aprilie 2024.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: