Unele alocații pentru copii vor fi acordate în mod automat. În ce caz trebuie depusă o cerere
Full Article 2 minutes read

Unele alocații pentru copii vor fi acordate în mod automat. În ce caz trebuie depusă o cerere

Guvernul Republicii Moldova a anunțat pe 6 decembrie că mai multe alocații pentru copii vor fi acordate în mod automat, fără depunerea unei cereri. Este vorba despre alocațiile sociale pentru copiii cu dizabilități severe, accentuate sau medii. Totuși în cazul în care minorul este reprezentat de către o altă persoană decât mama, va fi păstrată obligativitatea de depunere a cererii. În mod automat va fi stabilită și indemnizația unică la naștere și indemnizația lunară pentru creșterea copilului.

Potrivit autorităților, copiii cu dizabilități severe, accentuate sau medii vor beneficia de alocații sociale din partea statului fără depunerea unei cereri în acest sens.

O decizie privind eficientizarea mecanismului de acordare a prestațiilor sociale copiilor cu dizabilități și familiilor cu copii a fost aprobată de Executiv pe 6 decembrie.

Potrivit documentului, alocația socială de stat va fi stabilită proactiv și va fi acordată, din oficiu, mamei copilului, în baza informaţiei transmise de către Consiliul Naţional pentru Determinarea Dizabilităţii şi Capacității de Muncă şi a datelor oferite de Agenția Servicii Publice.

Totodată, în cazul în care minorul este reprezentat de către o altă persoană decât mama, va fi păstrată obligativitatea de depunere a cererii personal, prin adresarea la organul teritorial de asigurări sociale cu documente confirmative”, au precizat autoritățile.

Tot în mod automat, în baza datelor disponibile în sistemele informaționale de stat, va fi stabilită indemnizația unică la naștere și indemnizația lunară pentru creșterea copilului.

În anul 2024, modificările propuse vor viza circa 33 de mii de mame, care vor beneficia de indemnizație unică la naștere, și peste 114 mii de copii, care vor primi indemnizație lunară de creștere și îngrijire a copilului până la vârsta de 3 sau 2 ani. De asemenea, proiectul va facilita obținerea dreptului la prestații pentru circa 2300 de copii cu dizabilități”, se arată în declarația reprezentanților Guvernului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: