Buletinul, pașaportul sau permisul – în telefon. De când moldovenii vor putea folosi aplicația EVO
Full Article 2 minutes read

Buletinul, pașaportul sau permisul – în telefon. De când moldovenii vor putea folosi aplicația EVO

Serviciile electronice vor fi și mai aproape de cetățeni. Cabinetul de miniștri a aprobat, în ședința din 10 ianuarie, conceptul pentru aplicația guvernamentală EVO. Prin intermediul acesteia, utilizatorii vor avea acces la informații și funcționalități, atât pentru persoane fizice, cât și pentru juridice, anunță Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED).

Deținător și posesor al aplicației EVO a fost desemnată Agenția de Guvernare Electronică. Aplicația va fi disponibilă pentru descărcare gratuită prin intermediul platformelor și magazinelor online Play Store și App Store.

Potrivit sursei citate, prima versiune completă a aplicației va oferi informații pentru și despre persoanele fizice și juridice, oferind și integrând următoarele module:

  • Portofelul cu acte digitale – portofel digital care va purta acte digitale (buletin, permis, certificat de înmatriculare), acte care vor putea fi verificate și prin QR;
  • Verificare documente – modul care va permite inițial verificarea conform unor criterii prestabilite a documentelor digitalizate disponibile în EVO, iar ulterior și a altor acte;
  • Date personale – integrarea funcționalității MCabinet și reflectării seturilor de date disponibile, atât pentru persoane fizice, cât și juridice;
  • Servicii Publice – integrarea informațiilor din Portalul Serviciilor Publice pentru acces rapid la servicii electronice, dar și informații despre categoriile de servicii publice disponibile, dar și stocarea serviciilor obținute digital.
  • Împuterniciri – integrarea MPower pentru oferirea, revocarea, revizuirea împuternicirilor, dar și păstrarea acestora
  • Programări – programări la serviciile disponibile în sistemul eProgramare și alte servicii
  • Sănătate – oferirea informațiilor cu privire la statul de asigurat, medicul de familie, informații despre vaccinuri etc.

Primele module ale aplicației se află în testare închisă, anunță sursa citată. Totodată, este în pregătire etapa de testare publică închisă Beta. Startul campaniei de comunicare este preconizat pentru începutul lunii februarie.

Implementarea aplicației EVO se realizează cu suportul partenerilor de dezvoltare, costul fiind de peste 3,5 milioane de lei. Pentru anul 2024, dezvoltarea noilor funcționalități destinate reprezentanților mediului de afaceri se va realiza cu suportul unui proiect finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, costul estimat fiind de aproximativ 2,0 mln lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: