Ungaria a blocat ajutorul UE de €50 de miliarde pentru Ucraina la câteva ore după decizia privind negocierile de aderare
Full Article 3 minutes read

Ungaria a blocat ajutorul UE de €50 de miliarde pentru Ucraina la câteva ore după decizia privind negocierile de aderare

Ungaria a blocat un ajutor de 50 de miliarde de euro din partea UE pentru Ucraina. S-a întâmplat în cadrul summit-ului Consiliului European din 14 decembrie, la câteva ore după ce s-a ajuns la un acord privind începerea negocierilor de aderare.

Rezumatul turei de noapte: veto pentru banii suplimentari pentru Ucraina”, a scris Victor Orban pe rețelele de socializare, după discuţiile de la Bruxelles.

Liderii UE au transmis că negocierile privind ajutorul pentru Ucraina vor fi reluate la începutul anului viitor. Ucraina depinde în mod critic de finanţarea UE şi a SUA, în timp ce continuă să lupte cu forţele ruseşti de ocupaţie, relatează Digi24.ro.

Blocarea ajutorului a fost anunţată de Orban la scurt timp după ce liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi Moldova şi să acorde statutul de candidat Georgiei. Ungaria se opune de mult timp aderării Ucrainei, dar nu s-a opus prin veto acestei iniţiative.

Victor Orban a părăsit sala de negocieri, în ceea ce oficialii au descris ca fiind o manieră convenită în prealabil şi constructivă, în timp ce ceilalţi 26 de lideri au continuat votul.

Comentând opoziţia lui Orban faţă de acest ajutor, premierul olandez Mark Rutte a declarat: „Mai avem încă ceva timp, Ucraina nu rămâne fără bani în următoarele săptămâni. Ne-am înţeles cu cele 26 de ţări. Victor Orban, Ungaria, nu au fost încă în măsură să facă acest lucru. Sunt destul de încrezător că putem ajunge la un acord la începutul anului viitor. Ne gândim la sfârşitul lunii ianuarie”.

De asemenea, Ucraina doreşte să obţină aprobarea unui pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru apărare din partea SUA, dar şi această decizie este amânată din cauza unor dezacorduri majore între parlamentarii democraţi şi republicani.

Ucraina şi Moldova vecină au solicitat să adere la UE după ce Rusia a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022. Amândouă au primit statutul de candidat în iunie anul trecut, în timp ce Georgia a fost respinsă la momentul respectiv.

Zelenski s-a declarat încântat de anunţul UE privind deschiderea negocierilor de aderare. „Aceasta este o victorie pentru Ucraina. O victorie pentru întreaga Europă. O victorie care motivează, inspiră şi întăreşte”, a scris el într-o postare pe X.

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că este o onoare să împartă cu Ucraina calea spre aderarea la UE.

Nu am fi fost aici astăzi fără rezistenţa curajoasă a Ucrainei împotriva invaziei brutale a Rusiei”, a scris ea pe X. La începutul acestui an, Republica Moldova a afirmat că Rusia încearcă să preia puterea la Chişinău.

Consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a salutat mişcarea „istorică” a UE de a deschide negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, calificând-o drept „un pas crucial pentru îndeplinirea aspiraţiilor lor euro-atlantice”.

Cancelarul german Olaf Scholz şi-a lăudat colegii lideri pentru că au dat un „semn puternic de susţinere”, adăugând că este clar că atât Ucraina, cât şi Moldova aparţin „familiei europene”. Un diplomat prezent la summit a declarat că a fost ideea lui Scholz ca Orban să părăsească sala pentru a permite desfăşurarea votului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: