Unii pierd, alţii câştigă: Leul moldovenesc s-a întărit în raport cu dolarul și euro
Full Article 2 minutes read

Unii pierd, alţii câştigă: Leul moldovenesc s-a întărit în raport cu dolarul și euro

Leul moldovenesc se întăreşte în raport cu moneda unică europeană şi dolarul american. Despre aceasta a anunțat, pe 14 august, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu. Astefl, în timp ce unii se bucură de aceste fluctuaţii, alţii îşi contabilizează pierderile.

„În majoritatea cazurilor există un exces de valută pe piață. De asemenea, sunt și situații inverse, când băncile sau companiile plătesc dividende sau când companiile energetice fac tranzacții mari”, a explicat Armașu.

Potrivit guvernatorului, această situație se datorează consumului scăzut și, ca urmare, scăderii importurilor.

„Există o cerere mică pentru importuri, deoarece cererea internă este slabă. Acest lucru contribuie la o cerere mică pentru monedă. […] Fie că ne place sau nu, această situație duce la întărirea leului. Cumpărăm valută astfel încât să nu existe fluctuații prea mari ale cursului de schimb. Dar nu putem cumpăra [monedă pentru a crea tendințe]”, a precizat Armașu.

Totodată, Octavian Armașu a menționat că situația se poate inversa, dacă situația cu consumul se normalizează.

În ultima lună leul moldovenesc s-a întărit cu aproape 4% în raport cu dolarul american și cu 5% față de moneda unică europeană. Deci, dacă pe 6 iulie cursul leului moldovenesc era de 18,38 la un dolar, atunci pe 14 august leul s-a întărit la 17,65 lei pentru un dolar.

Precizăm că rezervele Băncii Naţionale a Moldovei sunt formate, în mare parte, din dolari americani.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: