Uniunea Avocaților: „Considerăm nechibzuit discursul doamnei Dragalin, în raport cu profesia de avocat”
Full Article 4 minutes read

Uniunea Avocaților: „Considerăm nechibzuit discursul doamnei Dragalin, în raport cu profesia de avocat”

Uniunea Avocaților din Republica Moldova (UARM) a confirmat faptul că a primit o sesizare din partea șefei Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin, privind suspendarea activității unor avocați bănuți de implicarea în presupuse acte de corupție. Totodată, UARM a calificat drept „nechibzuită” utilizarea sintagmelor „și de multe ori este comisă de avocați”, „sunt deseori avocați”, de către șefa PA, în contextul referirii la comiterea infracțiunii de trafic de influență.

Referindu-se la conferința de presă, cu tema „Corupția în justiție”, susținută de Veronica Dragalin, UARM a salutat inițiativa Procuraturii Anticorupție de a informa cetățenii Republicii Moldova cu privire la importanța eradicării corupției din sistemul de justiție.

„Cu toate acestea, considerăm că, în cadrul acțiunilor de așa gen, este oportun și corect de a informa cetățenii și despre alte aspecte inerente actului justiției și luptei împotriva corupției, cum ar fi informarea despre dreptul la un proces echitabil, principiul egalității în fața legii, principiul contradictorialității, despre drepturile și obligațiile părților în cadrul unui proces ce are ca obiect un act de corupție, precum și despre importanța neadmiterii imixtiunii autorităților statului în exercitarea profesiei de avocat și interdicției identificării avocaților cu clienții lor sau cauzelor clienților lor ca urmare a îndeplinirii funcțiilor lor”, se arată în comunicatul Uniunii.

Totodată, UARM a confirmat că a primit sesizarea șefei PA în legătură cu aplicarea unor măsuri disciplinare în privința a 4 avocați, din cadrul instituției, cercetați pentru fapte de corupție. Pe această cale, Uniunea a informat că a suspendat activitea a 3 avocați.

„Cu referire la cele trei cauze invocate de șefa Procuraturii Anticorupție, doamna Veronica Dragalin, informăm opinia publică despre faptul că, potrivit art. 13 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 1260/2002 cu privire la avocatură, activitatea de avocat se suspendă pe perioada aplicării măsurii preventive privative de libertate. Astfel, UARM, acționând în strictă conformitate cu prevederile legislației în vigoare, a suspendat activitatea de avocat a unor persoane vizate în acele cauze, pe durata aplicării unei măsuri privative de libertate. Alte cazuri de suspendare a activității de avocat legate de o cauză penală, legea nu prevede”, a precizat Uniunea.

În legătură cu ultimul avocat vizat în sesizare, UARM a precizat că, „în conformitate cu art. 48 alin. (13) din Statutul profesiei de avocat, Comisia pentru Etică și Disciplină nu are dreptul de a examina o faptă ce constituie abatere disciplinară în cazul în care cu privire la aceasta a fost pornită urmărirea penală sau se află în faza de judecată, având obligația de a suspenda procedura disciplinară pe durata urmăririi penale sau a judecății, aceasta urmând a fi reluată după soluționarea cauzei. În acest sens, Comisia pentru Etică și Disciplină a UARM este în imposibilitate de a soluționa o plângere disciplinară, ori de câte ori în privința avocatului vizat există pornită o cauză penală sau contravențională, până la emiterea unei hotărâri irevocabile”.

Totodată, UARM a subliniat că „utilizarea în cadrul conferinței a sintagmelor „și de multe ori este comisă de avocați”, „sunt deseori avocați”, în contextul referirii la comiterea infracțiunii de trafic de influență, este inadmisibilă, întrucât denigrează profesia de avocat”.

„Considerăm tendențios și nechibzuit discursul șefei Procuraturii Anticorupție, doamna Veronica Dragalin, în raport cu profesia de avocat, prin ce aduce atingere imaginii întregii profesii de avocat, or așa cum nu toți procurorii și ofițerii de urmărire penală nu sunt implicați în cauze penale privind fapte de corupție și conexe, în aceeași manieră neutră urma să se facă trimitere și la avocați”, a conchis Uniunea.

Amintim că șefa Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin a organizat, pe 1 februarie, o conferință de presă cu subiectul „Corupția din justiție”. Aceasta a vorbit despre avocații, judecătorii și procurorii corupți din sistem, care formează un cerc vicios. Aceasta a amintit despre cazurile recente de rezonanță, când mai mulți apărători au fost reținuți, fiind bănuiți de trafic de influență.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: