Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a anulat ordinul procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo din 12 august 2021 prin care fostul șef al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari, a fost demis din sistemul procuraturii. O hotărâre în acest sens a fost emisă la 18 aprilie curent de către magistratul Vitalie Ciumac de la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani. Procuratura Generală (PG) susține că procurorul de caz a contestat la Curtea de Apel (CA) Chișinău decizia primei instanței.
Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Mariana Cherpec responsabilă de comunicarea din cadrul PG a comunicat că la 27 aprilie curent procurorul de caz a contestat hotărârea Judecătoriei Chișinău prin care a fost anulat ordinul de eliberare din funcție a lui Viorel Morari.
„La 27 aprilie, procurorii au contestat decizia primei instanțe. Hotărârea încă nu e definitivă. Când vom avea o decizie definitivă atunci vom decide cu privire la revenirea în sistem”, a declarat Mariana Cherpec.
În hotărârea emisă, magistratul califică decizia privind „încetarea raportului de serviciu cu Morari” drept ilegală.
„În conformitate cu prevederile art.art.224-225 din Codul Administrativ, instanţa de judecată, se admite acțiunea în contenciosul administrativ depuse de Viorel Morari. Se anulează ordinul Procurorului General nr.1294-p din 12 august 2021 cu privire la încetarea raportului de serviciu, ca ilegal. Hotărîrea cu drept de apel la Curtea de Apel Chişinău în termen de 30 zile de la pronunțarea dispozitivului, prin intermediul Judecătoriei Chişinău (sediul Rîșcani)”, se menționează în hotărârea emisă la 18 aprilie de către magistratul Vitalie Ciumac de la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani.
Solicitat de reporterii portalului Anticorupţie.md, Viorel Morari a declarat că „este prematur de vorbit despre revenirea sa în sistem”.
„Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată. Eu nu pot să o contestez, dar vreau ca acest lucru să fie făcut, să se treacă toate etapele ca să nu rămână loc pentru interpretări”, a declarat Morari pentru anticoruptie.md.
Din 23 ianuarie 2020, Viorel Morari a fost suspendat din funcția de procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, până la adoptarea definitivă a hotărârii pe dosarul în care este vizat. Consiliul Superior al Procurorilor a admis, anul trecut, demersul procurorului general, Alexandr Stoianoglo, în acest sens.
Acesta a fost reținut pentru prima oară în data de 10 ianuarie 2020. În data de 12 februarie, procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a oferit detalii despre dosarele în care este cercetat penal Viorel Morari. Astfel, acesta i-ar fi ordonat procurorului să pornească antedatat urmărirea penală în privința lui Veaceslav Platon pentru denunț calomnios, la solicitarea fostului lider al Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc.
De asemenea, pe numele fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost inițiat încă un dosar penal. Acesta este bănuit de îmbogățire ilicită și spălare de bani în proporții deosebit de mari.
Pe 14 februarie, Morari a fost eliberat din arest și plasat sub control judiciar. În prezent, dosarul său este examinat de Judecătoria Buiucani.
Pe 19 ianuarie 2021, Viorel Morari a fost reținut, din nou, după ce s-a prezentat, împreună cu avocații săi, la PCCOCS, unde a fost citat pentru a fi recunoscut și audiat în calitate de bănuit de patru capete de acuzare: ”exces de putere”, ”fals în acte publice”, ”reținerea sau arestarea ilegală” și ”tragerea cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate”.
După audierea acestuia în calitate de bănuit, procurorul de caz a decis asupra necesității reținerii lui. Ilegalitățile imputate, potrivit probatoriului, au fost comise în cazul fraților Igor și Adrian Borș, co-proprietarii rețelei de benzinării ”VENTO”, reabilitați recent în drepturi, după ce s-a ajuns la concluzia că în anul 2018 au fost persecutați, reținuți, arestați, deposedați de avere și trași ilegal la răspundere penală într-un dosar la comandă.
Pe 20 ianuarie 2021, acesta a fost eliberat în sala de judecată.