(VIDEO) Ambulanța și spitalul din Cimișlia, acuzate că au refuzat să preia un bărbat cu răni pline de viermi, descoperit la Cimișlia. Reacția instituțiilor
Full Article 6 minutes read

(VIDEO) Ambulanța și spitalul din Cimișlia, acuzate că au refuzat să preia un bărbat cu răni pline de viermi, descoperit la Cimișlia. Reacția instituțiilor

Medicii de la ambulanță din Cimișlia sunt acuzați că ar fi lăsat un pacient să zacă timp de două săptămâni lângă un tomberon, deși era într-o stare jalnică: plin de răni infestate. O femeie din localitate susține că acesta era mâncat de viermi, iar serviciul de urgență ar fi refuzat în repetate rânduri să îl preia la spital. Cazul a fost făcut public de jurnalista Diana Spătărel, care a anunțat că pacientul ar fi murit la scurt timp după ce a fost, totuși, spitalizat. Contactați de NM, reprezentanții spitalului au refuzat să comenteze informațiile și au precizat doar că pacientul este în viață și beneficiază de tratament. De cealaltă parte, Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) susține că informația făcută publică nu corespunde realității și își rezervă dreptul să își apere reputația lezată.

Jurnalista Diana Spătărel a publicat pe pagina sa de Facebook imagini din Cimișlia. O femeie povestește că a sunat la 112 după ce a văzut un bărbat care zăcea lângă un tomberon. Acesta ar fi fost plin de răni și de viermi. Timp de două săptămâni, medicii de la ambulanță ar fi fost solicitați să intervină, însă ar fi refuzat să îl preia.

„Salvarea a venit și a spus că nu îl ia, pentru că nu are poliță și nu are pașaport. Eu le-am spus: vă rog frumos, luați-l, e plin de viermi. Se împute, e epidemie. Ia-l la tine acasă, mi-au spus. El era după veceu, într-un container stricat, rupt, plin de gunoi, sta acolo. Două săptămâni a stat. Eu de trei ori am chemat salvarea. Plângeam: ajutați omul, în gură îi intră deja [viermii]”, a povestit o femeie din Cimișlia.

„Într-un final, când localnicii au amenințat că vor apela la Linia Fierbinte și vor denunța inacțiunile medicilor, ieri, 24 august, bărbatul a fost preluat de ambulanță și dus la Spitalul Raional Cimișlia, unde a și decedat la scurt timp”, a scris jurnalista Diana Spătărel.

Reacția spitalului

Contactată de NM, directoarea-adjunctă a Spitalului Raional Cimișlia a infirmat informația cu privire la deces.

„Pacientul a fost adus de ambulanță la secția de internare, i-au fost acordate îngrijirile necesare, a fost spitalizat, este în viață și beneficiază de tratament. Asta este tot ce pot să vă spun”, a precizat Aurelia Iacubițchi și a refuzat să ofere alte detalii despre cazul denunțat.

Am solicitat o reacție și din partea Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP). Potrivit instituției, primul apel la ambulanță în legătură cu acest pacient a fost făcut în data de 16 august, la ora 13:57.

„A fost înregistrat un apel de la o cunoștință a pacientului pentru acordarea asistenței medicale urgente pe motivul ,,stare de rău” la adresa or. Cimișlia, str. Suveranității, punct de reper Autogara. Echipa AMU a sosit la locul solicitării în patru minute. La examinare, pacientul nu prezenta acuze, din spusele acestuia la moment nu are nevoie de ajutor medical, se află la evidența medicului de familie cu ,,ciroză hepatică”, însă la medicul de familie nu s-a adresat un timp îndelungat”, au precizat reprezentanții instituție.

CNAMUP: Informațiile sunt defăimătoare, ne vom apăra reputația profesională

Mai mult, aceștia susțin că examinarea a demonstrat că starea generală este satisfăcătoare, indicii vitali stabili, fără leziuni pe suprafața corpului, și, prin urmare, nu existau indicații pentru spitalizare în regim de urgență în acel moment.

„După examinare, pacientul a refuzat transportarea la spital, la recomandarea de a se deplasa la domiciliu (satul Hârtop) a refuzat să plece. Pacientul a fost lăsat la locul solicitării cu acordul personal (fapt confirmat prin semnătura personală în fișa de solicitare), cu recomandare să se adreseze la medicul de familie. Astfel, informăm că acțiunile echipei AMU au fost în strictă conformitate cu Legea cu privire la drepturile și responsabilitățile pacientului, iar în lipsa acordului pacientului la actul medical, orice intervenire ar fi ilegală”, au subliniat reprezentanții CNAMUP.

Ulterior, la data 24 august, la ora 16:08, a parvenit un apel de la un trecător pentru acordarea asistenței medicale urgente unui necunoscut, care ar fi fost ,,inconștient”. Echipa AMU a sosit la locul solicitării în cinci minute, pe adresa Cimișlia, în regiunea autogării, unde a fost depistat pacientul în stradă, conștient. Pacientul prezenta acuze la dureri în membrele inferioare, nu se putea deplasa.

„La examenul primar s-a stabilit că pacientul avea răni infectate pe plantele membrelor inferioare. După evaluarea stării sănătății și acordarea primului ajutor medical, pacientul cu indicii vitali stabili, a fost transportat de echipa AMU la UPU din cadrul IMSP Spitalul Raional Cimișlia, unde urmează tratamentul în condiții de staționar. Menționăm că alte solicitări pentru acordarea asistenței medicale urgente pentru pacientul dat nu au fost înregistrate”, au adăugat reprezentanții instituției.

„Asistența socială este de competența autorităților publice locale”

Mai mult, CNAMUP precizează că în competențele sale este acordarea asistenței medicale urgente la etapa de prespital pacienților cu urgențe medicale majore, însă asistența socială este de competența autorităților publice locale, care realizează măsuri de protecție socială a cetățenilor.

„Este regretabil faptul că, persoana care a efectuat activitatea de investigare cu caracter jurnalistic, a distribuit o informație defăimătoare, cu denaturarea esenței faptelor, ce nu corespunde adevărului, iar informația a fost preluată de mass-media fără verificarea circumstanțelor cazului din sursele oficiale. Deși statul garantează libertatea de exprimare a mass-media, IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească are dreptul la respectul reputației profesionale, iar orice modalitate de lezare a reputației profesionale va fi apărată în conformitate cu legislația în vigoare”, se mai arată în declarația CNAMUP.

NM a solicitat un comentariu și din partea Ministerului Sănătății, iar reprezentanții acestuia ne-au spus că instituția s-a autosesizat.

 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: