Temperaturile scăzute fac victime. 22 de persoane au ajuns la spital cu hipotermie, iar 11 – cu degerături
Full Article 2 minutes read

Temperaturile scăzute fac victime. 22 de persoane au ajuns la spital cu hipotermie, iar 11 – cu degerături

33 de persoane au avut de suferit în perioada 8 – 14 ianuarie, din cauza temperaturilor joase. Dintre acestea, 22 de persoane au făcut hipotermie de gradul I și II, iar 11 – au suferit degerături. Informațiile au fost confirmate de Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP), într-un raport publicat pe 16 ianuarie.

În intervalul de timp menționat, la Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au fost înregistrate 14293 solicitări. După acordarea asistenței medicale urgente la etapa de prespital, 5 890 pacienți, dintre care 4 628 adulți și 1 262 copii, au fost transportați la spitale.

În perioada menționată au fost înregistrate 476 apeluri inutile, care nu se încadrează în criteriile solicitărilor de urgențe medicale”, se arată în raport.

Pe parcursul săptămânii au fost înregistrate 3 455 solicitări pe motivul urgențelor cardiovasculare, dintre care 48 pacienți cu sindrom coronarian acut. Urgențele respiratorii au constituit 2 863 de cazuri, dintre care 1 524 pe motivul infecțiilor respiratorii virale acute; urmate de – 1 809 urgențe neurologice, dintre care 228 de accidente vasculare cerebrale.

Urgențele traumatologice au constituit 1 463 solicitări, inclusiv la 246 copii. Intervenția ambulanței a fost solicitată pentru 45 persoane, care au suferit în urma accidentelor rutiere. După acordarea primului ajutor medical, echipele AMU au transportat 33 pacienți, inclusiv 9 copii la spital. În perioada de referință au fost înregistrate 56 apeluri pe motivul urgențelor toxice, printre care 23 intoxicații cu monoxid sau bioxid de carbon, 12 cu medicamente și 7 cu alcool.

Totodată, 33 persoane au suferit în urma expunerii îndelungate la temperaturile joase. 22 persoane au fost diagnosticate cu hipotermie generalizată de gradul I-II, iar 11 au suferit degerături de diferite grade. Pacienții au vârstele cuprinse între 18 și 91 de ani. După acordarea asistenței medicală urgente la etapa de prespital, toți pacienții au fost transportați la instituțiile medicale, a precizat CNAMUP.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: