VIDEO Ceai și prăjituri, gratis, la marșul din Găgăuzia. Consilierul bașcanului: „Dumnezeu dă totul”
Full Article 3 minutes read

VIDEO Ceai și prăjituri, gratis, la marșul din Găgăuzia. Consilierul bașcanului: „Dumnezeu dă totul”

Participanții la marșul din Găgăuzia au fost serviți, gratuit, cu ceai și prăjituri. În context, corespondenții NewsMaker l-au întrebat pe Mihail Vlah, consilierul bașcanului Găgăuziei, din ce bani a fost organizată manifestația. Vlah a refuzat să comunice, menționând doar că „Dumnezeu dă totul”. 

În timpul unor declarații pentru jurnaliști, consilierul bașcanului Găgăuziei a fost întrebat ce are împotriva la presa liberă, după ce s-ar fi exprimat că aceasta i-ar încurca. Vlah i-a îndemnat pe jurnaliști să păstreze pentru ei „astfel de trucuri” și i-a chemat să „servească ceai și pâine”.

„Cine a spus? (…) Eu am spus că este o anumită presă. Eu doar nu v-am numit… (…) Moldova nu este China. Aici toți se cunosc. (…) Eu înțeleg ce doriți voi, dar nu vi se va primi prietenii mei. În Găgăuzia vom merge acum și vă vom servi cu ceai, cu pâine, dacă vreți – vin, brânză. Păstrați pentru voi astfel de „trucuri””, a declarat Vlah jurnaliștilor.

Întrebat de NewsMaker din ce bani a fost organizată manifestația având în vedere că participanții au fost serviți gratuit cu ceai și biscuiți, Vlah a răspuns: „Ascultați aici, prieteni. Dumnezeu dă totul”.

Pe 2 februarie, la Comrat, a avut loc un marș pentru a celebra 10 ani de la două referendumuri – unul consultativ și altul legislativ. În autonomie a fost declarată zi liberă. Înainte de manifestație, un bărbat a spus corespondentului NM că a fost obligat să participe la acțiunea organizată de conducerea autonomiei.

Motivul evenimentului de la Comrat a fost celebrarea a 10 ani de la două referendumuri – unul consultativ (referitor la aderarea la Uniunea Vamală a Rusiei, Belarusului și Kazahstanului de atunci) și un referendum legislativ (cu privire la dreptul Găgăuziei la autodeterminare externă în cazul pierderii independenței Moldovei – ambele referendumuri fiind declarate ilegale).

Și profesorii și elevii claselor liceale din Găgăuzia au fost obligați să participe pe 2 februarie la marș. Un document al Direcției Generală Învățământ Găgăuzia în care se dau dispoziții în acest sens a fost publicat de presa din autonomie. În reacție, Ministerul Educației și Cercetării a cerut „să nu fie perturbat procesul educațional”. De asemenea, instituția a precizat că va sesiza organele de drept în legătură cu acțiunile conducerii Direcției.

La manifestația din 2 februarie au fost observați la Comrat inclusiv bașcanul Evghenia Guțul, președintele Adunării Populare a Găgăuziei Dmitrii Constantinov, deputații de la Chișinău din partea ex-partidului „ȘOR”, declarat neconstituțional în 2023, Marina Tauber și Vadim Fotescu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: