VIDEO Ceban a lipsit, din nou, de la dezbaterile în aer liber. Chironda: „Continuă să ignore toate invitațiile”
Full Article 9 minutes read

VIDEO Ceban a lipsit, din nou, de la dezbaterile în aer liber. Chironda: „Continuă să ignore toate invitațiile”

Candidatul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) la funcția de primar al Chișinăului, Victor Chironda, l-a așteptat pe primarul capitalei Ion Ceban, suspendat pe perioada campaniei electorale, în scuarul Arcului de Triumf, pentru dezbateri în aer liber. Totuși, și de această dată, Ceban, care concurează pentru încă un mandat din partea Mișcării Altenatineve Naționale (MAN) – formațiune pe care o conduce – nu și-a făcut apariția. În condițiile în care concurentul său electoral nu a venit la dezbateri, Victor Chironda a vorbit despre trei probleme sistemice din Chișinău și și-a prezentat viziunea asupra soluționării acestora. 

Ceban, absent din nou

La ora 12:00, Victor Chironda era în scuarul Arcului de Triumf din Chișinău, unde, după cum a promis că va face zilnic, îl aștepta pe concurentul său electoral Ion Ceban, pentru dezbateri. Doar că, la fel cum s-a întâmplat ieri, primarul capitalei nu a venit.

Stimați chișinăuieni, stimați reprezentanți ai mass-media, vă mulțumesc că sunteți prezenți, astăzi, aici, la o nouă rundă de dezbateri cu domnul primar Ivan Ceban, care continuă să ignore toate invitațiile la dezbateri, atât televizate, cât și în aer liber. Vedem că nici astăzi nu este prezent. Acest fapt demonstrează, încă o dată, că primarul Ceban în mod intenționat evită dezbaterile publice pentru că orice ar spune, nu va putea da răspuns la toate întrebările pe care i le-am pus până acum”, a spus Chironda.

Oamenii din Chișinău merită mai mult

Chiar dacă dezbaterile în aer liber nu au avut loc, din cauza absenței primarului Ceban, Victor Chironda a folosit ocazia și a susținut un discurs.

Acesta a declarat că Ion Ceban a „eșuat total” să-și îndeplinească promisiunile pe care le-a făcut în campania electorală din 2019, când a participat la alegerile locale din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM).

Deși pe parcursul ultimilor doi ani cetățenilor li se bate în cap, în fiecare zi, din toate colțurile, instituțiile și megafoanele posibile, în transportul public, la televizor, pe internet și se încearcă să ni se inducă ideea că orașul se dezvoltă, în realitate, Ivan Ceban după această campanie de PR ascunde un eșec total și faptul că a eșuat să-și realizeze propriile promisiuni din 2019. Dacă în 2019 primarul Ion Ceban – candidatul, la acea etapă – ne povestea despre centura orașului, despre parcări multietajate în fiecare sector, despre modernizarea capitală și reparația drumurilor, uite că tot cu ce se poate lăuda la ziua de astăzi este cu câteva covorașe de pavaj, cu câteva spații publice amenajate foarte modest, cu niște pavaj, iarbă și floricele, cu câteva străzi pe care a schimbat 2 cm de asfalt și cu niște ghirlande și becuri de iluminat, pe care le-a amenajat în diferite locuri din oraș, inclusiv iată, aici, în scuarul Catedralei”, a spus el.

În acest context, candidatul Platformei DA a menționat că chișinuienii merită să aibă condiții mai bune.

Eu sunt sigur că oamenii din Chișinău merită mai mult. Sunt sigur că orașul Chișinău poate mai mult. În acest sens, în această campanie, înafară de a spune despre faptul că Ivan Ceban folosește Primăria Chișinău în calitate de instrument politic pentru a se pregăti pentru alegerile prezidențiale de la anul, vin la oameni să le explic că există soluții și posibilități de soluționare a problemelor sistemice din Chișinău”, a zis acesta.

Problema ambuteiajelor

Totodată, în alocuțiunea sa, Victor Chironda a vorbit despre trei probleme care persistă în Chișinău și a propus măsuri, care, în viziunea sa, le vor rezolva.

Primul lucru pe care l-a abordat a fost ambuteiajele din oraș – o problemă sufocantă cu care se confruntă zilnic locuitorii capitalei.

Vreau să menționez astăzi, expres, despre problema traficului și ambuteiajelor. Există soluții inclusiv la această problemă despre care am discutat și cu primarul Ceban atunci când eram la primărie. Existau și există în continuare trei tipuri de acțiuni pe care primăria poate să le facă pentru ca în termen scurt să soluționăm problema ambuteiajelor. În primul rând este vorba despre intervenții punctuale în anumite zone din oraș, în anumite intersecții care generează ambuteiaje. Vorbim despre intersecția de la Tutun CTC, despre sensurile giratorii de la Topaz sau de la Hotelul Cosmos, vorbim despre intersecția bulevardului Moscova cu strada Kiev și cu bulevardul Russo și despre multe alte locații de acest gen, care pot fi modernizate, unde poate fi canalizat traficul, unde pot fi amenajate sisteme de semafoare adaptive și putem reduce ambuteiajele”, a spus acesta.

Modernizarea sistemului de transport public

Victor Chironda și-a expus părerea și despre modernizarea sistemului de transport public din Chișinău.

Tot ce a reușit să facă în acești 4 ani primarul Ceban este să cumpere niște troleibuze din banii noștri. Mare realizare! În schimb, a eșuat totalmente cu modernizarea reală a sistemului de transport public. Așa și nu a fost creată o întreprindere muncipală care să înglobeze toate tipurile de transport public, nu a fost introdus biletul unic de călătorie, nu au fost făcute stații de transbordare, nu au fost optimizate rutele de transport public, nu au fost optimizate rutele de transport public către suburbii, nu a fost implementată taxarea electronică. A eșuat totalmente experimentul lui Ceban cu acele unități de plată la gâtul taxatorilor. Este o rușine pentru orașul Chișinău, în anul 2023, să nu aibă un sistem de taxare electronică. A eșuat, de asemenea, și cu benzile dedicate pentru transportul public. A luat ideea mea bună și a transformat-o într-o aplicare proastă, a amenajat benzile dedicate nu acolo unde realmente de ele este nevoie și a înrăutățit traficul pe strada Creangă și în alte locații, unde banda dedicată nu era neapărat să fie amenajată la această etapă”, a declarat Chironda.

Sistemul de parcare cu plată

De asemenea, Victor Chironda a menționat și despre necesitatea dezvoltării sistemului de parcare cu plată.

Și acum pe site-ul primăriei stă documentul care se numește concepția de dezvoltare a sistemelor de parcare cu plată în Chișinău. (…) Ivan Ceban nu a făcut nimic cu acest document pe care l-am elaborat încă în anul 2021. În baza acestui document trebuia să înceapă implementarea sistemului de parcare cu plată. Cel puțin, la această etapă, trebuia să fie implementat în zona centru, astfel încât banii din parcarea cu plată să fie direcționați pentru construcția de parcări multietajate și pentru amenajarea parcărilor de captare la marginea orașului. Și acest lucru Ivan Ceban la eșuat. De asemenea, putem să implementăm un sistem de semaforizare adaptivă, care să poată fi conectat la un centru de control a traficului, după modelul tuturor orașelor dezvoltate din lume. Având un astfel de centru de control a traficului, primăria poate, în regim real, să vadă unde se formează fazele și să schimbe fazele semafoarelor astfel încât să permită o fluidizare mai mare a traficului sau o canalizare mai bună a fluxurilor de transport. Și acest lucru primarul l-a eșuat”, a spus el.

Îndemn pentru chișinăuieni

Pe final, candidatul Platformei DA la funcția de primar al Chișinului a îndemnat locuitorii orașului să-l voteze la alegerile din 5 noiembrie, promițându-le că dacă o vor face, vor avea un edil care va putea rezolva problemele sistemice din capitală.

În această campanie electorală, vreau să explic oamenilor două lucruri simple. Dacă vreți să aveți un primar competent, care paote cu adevărat să rezolve problemele orașului Chișinău, problemele sistemice, trebuie să votați Victor Chironda. Dacă vreți în contnuare să aveți un primar care vă folosește votul pentru interesele sale politice, pentru campania sa electorală la prezidențiale, puteți să continuați să-l votați pe Ceban. Eu vă promit că în această campanie electorală voi ajunge la fiecare chișinăuian și-i voi explica pe îndelete care sunt eșecurile pe care le-a făcut Ceban în acești patru ani de zile, de ce a cheltuit inutil peste un miliard de lei din bugetul public și cum putem să direcționăm aceștia bani ca să rezolvăm în continuare problemele sistemice ele orașului Chișinău”, a declarat acesta.

NM a solicitat un comentariu de la reprezentanta Primăriei Chișinău, Natalia Ixari, despre cauzațiile lui Chironda privind faptul că Ceban nu și-a realizat promisiunile electorale din 2019, însă deocamdată nu am primit un răspuns.

Precizăm că Ion Ceban a refuzat de mai multe ori, în actuala campanie electorală, să participe la dezbateri televizate cu concurenții săi electorali, inclusiv cu Victor Chironda. În acest context, Chironda l-a provact pe Ceban la dezbateri în aer liber. Acesta a declarat pe 24 octombrie că, din 25 octombrie, îl va aștepta zilnic, la ora 12:00, în fața Arcului de Triumf din Chișinău pentru a discuta despre problemele localnicilor și viziunile lor asupra rezolvării acestora. De cealaltă parte, consiliera lui Ceban, Natalia Ixari, a declarat din start că MAN are „propria agendă” și că Ion Ceban nu va participa la dezbateri. Detalii – AICI.

***

Republica Moldova va organiza alegeri locale generale pe 5 noiembrie 2023. În cadrul scrutinului vor fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali, dintre care 9 972 sătești (comunali), orășenești și 1 086 raionali/municipali. Potrivit informației publicate de Comisia Electorală Centrală, pentru funcția de primar al Chișinăului s-au înscris în cursa electorală 27 de pretendenți, printre ei Ion Ceban (MAN) și Victor Chironda (Platforma DA).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: