VIDEO Ceban se plânge că ANI îi controlează averea, după sesizarea cu privire la „milionarii” din PAS
Full Article 3 minutes read

VIDEO Ceban se plânge că ANI îi controlează averea, după sesizarea cu privire la „milionarii” din PAS

Primarul capitalei Ion Ceban s-a plâns într-un live pe pagina sa de Facebook că Autoritatea Națională de Integritate (ANI), în loc să dea curs cererii sale cu privire la investigarea averilor persoanelor aflate la guvernare, l-ar fi anunțat că efectuează un control în privința sa. Edilul s-a arătat dezamăgit și de răspunsul primit din partea Centrului Național Anticorupție (CNA).

În după-amiaza de 3 iunie, primarul mun. Chișinău Ion Ceban a inițiat un live pe Facebook. Acesta a anunțat că a primit o scrisoare din partea ANI, prin care este anunțat că averea sa este supusă unui control. Asta cu toate că edilul a cerut să fie verificate averile deputaților și miniștrilor Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

Am făcut acea solicitare la ANI, CNA, Procuratură, altor instituții. Ca după un anumit timp, să îmi vină primul răspuns – o scrisoare din partea unui domn de la ANI. Eu am solicitat verificarea averilor deputaților milionari și a miniștrilor și mi-a venit răspunsul ca să fie verificat… Ion Ceban! Acesta este răspunsul!”, a anunțat Ceban și a precizat că nu are nimic împotrivă, însă insistă să fie verificate și averile deputaților și miniștrilor care reprezintă partidul de guvernare.

De asemenea, Ceban a anunțat că a primit o scrisoare din partea CNA: „Îmi cer să fiu eu detectiv, să le dau detalii. (…) Vă transmit salutări, nu am de gând să fiu detectiv în locul vostru, trebuie să vă faceți datoria”. 

Contactați de NM, reprezentanții ANI au confirmat că a fost inițiat un control asupra averii lui Ion Ceban, însă acest lucru nu s-a întâmplat recent. În ceea ce privește sesizarea edilului în privința a 40 de reprezentanți ai PAS, nu a fost luată deocamdată o decizie.

Amintim că pe 10 mai, Ion Ceban a anunțat s-a adresat Procuraturii Generale, Centrului Național Anticorupție și Agenției Naționale de Integritate să verifice legalitatea averii mai multor deputați și miniștri PAS. Ceban afirmă că din cei 63 de deputați PAS, 40 sunt milionari. Acesta nu a oferit niciun nume. În replică, reprezentanții PAS au declarat pentru NM că, potrivit declarației de avere, primarul capitalei Ion Ceban, este cel mai bogat primar din istoria Chișinăului. Asta deși, spun cei din PAS, toată viața a fost funcționar public.

În luna ianuarie, pe pagina oficială a PAS a fost publicat un video cu casa lui Ceban.

„Ion Ceban este om bogat, milionar care oficial declară că a moștenit case și automobile de la neamuri, însă în realitate el a lucrat la stat. Este evident că această avere nu poate fi achiziționată din bani munciți cinstit la stat. În anul 2020, din bugetul mun. Chișinău, pe contul său au ajuns 228 mii lei. Primarul Ion Ceban nu reușește să se isprăvească cu glodul și gunoiul de pe străzile capitalei, dar deja se dă drept expert în piața gazelor”, se arată în postarea celor de la PAS.

Drept reacție, a doua zi, edilul a făcut un live pe Facebook în care și-a arătat casa și mașina.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: