VIDEO Cele 6 posturi TV apropiate lui Șor nu cedează. Un grup de jurnaliști își caută dreptatea la Bruxelles
Full Article 4 minutes read

VIDEO Cele 6 posturi TV apropiate lui Șor nu cedează. Un grup de jurnaliști își caută dreptatea la Bruxelles

Un grup de jurnaliști moldoveni, reprezentanți ai celor 6 posturi TV care au rămas temporar fără licență de emisie, au venit cu un mesaj din fața sediului Parlamentului European, la Bruxelles. Aceștia susțin că urmează să aibă întrevederi cu eurodeputați și oficiali ai instituțiilor europene. „Vrem să transmitem mesajele jurnaliștilor de la Chișinău care s-au trezit peste noapte, după un abuz al puterii, cu licența suspendată a televiziunilor”, comunică reprezentanții posturilor TV. Anterior, cu aceleași mesaje jurnaliștii au fost în Piața Presei Libere din București, dar și la Strasbourg.

„Suntem într-o nouă vizită într-o capitală europeană, acolo unde vrem să transmitem mesajele jurnaliștilor de la Chișinău care s-au trezit peste noapte, după un abuz al puterii, cu licența suspendată a televiziunilor care și-au permis, în opinia guvernării, să critice ceea ce se întâmplă în Chișinău”, a spus jurnalistul TV6 Alexei Lungu.

Jurnalistul a adăugat că alături de el se află „un grup de jurnaliști care militează pentru libertatea de exprimare și libertatea presei în Republica Moldova”.

El a spus că la Bruxelles, jurnaliștii au „un program destul de încărcat”.

„Urmează să avem întrevederi cu eurodeputați și oficiali ai Parlamentului European, și deputați și oficiali ai instituțiilor europene. Noi vom continua lupta pentru libertatea presei în Republica Moldova. Noi vom continua lupta pentru fiecare jurnalist care vrea să-și facă meseria în țara noastră, o țară pe care încă o vedem pe cale europeană și nu pe calea unei dictaturi impuse de guvernarea de la Chișinău”, a conchis Alexei Lungu.

Pe 16 decembrie 2022, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a dispus suspendarea licenței de emisie a 6 posturi de televiziune (Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6, Orhei TV) pentru „lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina”.

Argumentele invocate întru justificarea acestei decizii sunt: (1) câteva persoane fizice și/sau juridice supuse sancțiunilor internaționale exercită controlul asupra posturilor TV supuse restricției (2) Consiliul Audiovizualului (CA) a monitorizat și a sancționat posturile TV pentru lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina.

Opt instituții mass-media și organizații ale societății civile au semnat declarații prin care au cerut lămuriri de la CSE. Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova Jānis Mažeiks consideră că Guvernul și Consiliul Audiovizualului trebuiau să ofere detalii și o argumentare explicită privind decizia de suspendare.

Președinta țării Maia Sandu, cu referire la decizia CSE, a menționat că „persoane supuse sancțiunilor internaționale” ar urmări destabilizarea situației din țară, de aceea, spațiul informațional trebuie protejat. Iar directorul Serviciului de Informații și Securitate Alexandru Musteaţa a spus că decizia de a suspenda licența de emisie celor 6 televiziuni „cu siguranță nu este un act de cenzură”.

Conducerea postului de televiziune TV6 consideră nejustificată decizia CSE. Aceasta a făcut apel la comunitatea internațională. Mesaje similare au publicat Orhei TV și Primul în Moldova. Și RTR Moldova consideră ilegală decizia CSE. Postul de televiziune a anunțat că a contestat decizia. Totodată, televiziunea a spus că toate emisiunile RTR pot fi văzute, din 19 decembrie, în emisia unui alt post TV. De menționat că în februarie 2023 Media-Resurse SRL, fondatorul posturilor de televiziune TV6 și Orhei TV, a anunțat că și-a reprofilat activitatea, prestând în prezent servicii de producere. Reprezentanții companiei au precizat că unul din primii lor clienți a devenit postul de televiziune Orizont TV.

Pe 25 februarie 2023, reprezentanții celor 6 posturi TV care au rămas temporar fără licență de emisie au organizat un protest în Piața Presei Libere din București. Aceștia au declarat că decizia CSE este „abuzivă” și „ilegală”. A doua zi, jurnaliștii au anunțat că sunt la Strasbourg.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: