VIDEO Cine este Willem Coppoolse și de ce a câștigat majoritatea licitațiilor Energocom? Răspunsul lui Bînzari
Full Article 3 minutes read

VIDEO Cine este Willem Coppoolse și de ce a câștigat majoritatea licitațiilor Energocom? Răspunsul lui Bînzari

Directorul interimar Energocom, Victor Bînzari, nu consideră un conflict de interese faptul că Willem Coppoolse a consultat Guvernul Gavrilița la licitațiile pentru furnizarea gazelor naturale, iar ulterior el însuși le-a câștigat. Declarațiile au fost făcute, pe 9 iunie, în cadrul unui interviu pentru NM.

„Dacă mâine acest Willem Coppoolse sau altcineva lucrează la o altă companie, există deja conflict de interese cu acea companie? Noi de fiecare dată când o să-l urmărim pe Wiliiam o să spunem că el este inamicul nostru? Deci, este un om liber, care își poate schimba funcțiile în fiecare lună în diferite companii. Oamenii din domeniul energetic nu sunt atât de mulți. Există o castă a celor care lucrează și cunosc domeniul gazelor”, a explicat Bînzari.

Totodată, directorul interimar al Energocom informează că Willem Coppoolse a fost delegat de Misiunea Uniunii Europene pentru a consulta Guvernul Gavrilița.

„În 2021, atunci când Gazprom unnilateral a decis întreruperea de furnizare a gazelor naturale, în luna octombrie Guvernul a decis că Energocom trebuie să fie acea companie, care poate cumpăra gaz și ridica presiunea în sistem. Experiență nu era. Clar că guvernul a avut nevoie de ajutor și ambasada a oferit suport prin a delega această persoană”, a adăugat el.

Numele lui Willem Coppoolse a fost menționat în noiembrie 2022 de către primarul capitalei Ion Ceban. Edilul vorbea atunci despre scheme de corupție la achiziționarea gazului natural.

„Sunt invitați pentru a consulta Guvernul Republicii Moldova doi tovarăși, Maciej Wozniak și Willem Coppoolse. În CV-urile lor o să găsiți foarte simplu. Ei deci consultă altă schemă de achiziționare a gazelor naturale. (…) Cel mai interesant este că ăștia doi consultă, se transferă bani foarte mari la Energocom, iar firmele acestora devin beneficiari, după ce ei consultă“, a declarat Ion Ceban.

Willem Coppoolse, înainte de a fi numit în funcția de director al ERU Europe GMBH, compania care a furnizat 33,2% din gazul de la licitaţiile organizate de Energocom, a fost responsabil de piețele din Europa de Est și Ucraina „Engie” (fosta Gaz de France), a fost director comercial al NJSC Naftogaz Ucraina și a consiliat, de asemenea, operatorul sistemului de transport de gaze Ucraina și guvernul Republicii Moldova în timpul negocierilor privind gazele naturale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: