VIDEO În Rusia a avut loc cel mai masiv atac cu drone de la invazia Ucrainei. Cum (nu) au reflectat subiectul televiziunile rusești
Full Article 5 minutes read

VIDEO În Rusia a avut loc cel mai masiv atac cu drone de la invazia Ucrainei. Cum (nu) au reflectat subiectul televiziunile rusești

Cel mai mare atac cu drone asupra Rusiei de la începutul invaziei în Ucraina a avut loc în noaptea de 29 spre 30 august. Zeci de aparate zburătoare au atacat 6 regiuni ruse și orașul ucrainean anexat Sevastopol, în urma cărora au fost produse pagube semnificative. Chiar dacă a fost cel mai mare atac asupra Federației Ruse de la declanșarea războiului, posturile de televiziune ruse de stat au evitat să reflecte subiectul în întregime, iar altele l-au ignorat complet în cadrul buletinelor de știre ale dimineții.

6 regiuni ruse și orașul anexat Sevastopol – atacate cu drone

Noaptea trecută dronele au atacat regiunile Pskov, Briansk, Orlovsk, Moscova, Reazan și Kaluga, precum și orașul Sevastopol, care se află în componența peninsulei anexate Crimeea.

Cel mai mult a avut de suferit aeroportul din Pskov. Peste 10 drone au atacat întreprinderea, iar locuitorii din zonă au auzit și filmar împușcături asupra obiectelor aeriene. În acest mod, potrivit canalului de Telegram „Псковская губерния”, s-a încercat doborârea dronelor. În rezultatul atacului asupra aeroportului Pskov, care servește ca aerogară civilă, dar și ca bază aeriană militară, au fost incendiate două avioane militare de transport Il-76.

În Pskov, de asemenea, a fost raportat un incendiu în zona unității militare 64044 – teritoriul Brigăzii a 2-a a forțelor speciale a Direcției Principale de Informații (GRU).

Regiunea Pskov se află la aproximativ 700 de kilometri de granița cu Ucraina. În acest context, e de menționat că dronele nu au mai zburat niciodată atât de departe de granița ruso-ucraineană.

Un alt atac masiv a avut loc în regiunea Briansk. Guvernatorul regiunii, Alexandr Bogomaz, a raportat doborârea a 6 drone. Potrivit datelor furnizate de acesta, o clădire administrativă a fost avariată. În plus, dronele au încercat să atace turnul de televiziune. Administrația regională a raportat despre o explozie în clădirea Comitetului de Investigații, însă m-ai târziua aceasta a șters mesajul.

Tot în regiunea Briansk, două drone au încercat să atace depozitul de petrol de la „Дружба”. În plus, după prăbușirea unei drone, pe teritoriul fabricii „Кремний ЭЛ” a izbucnit un incendiu. „Кремний ЭЛ” este unul dintre cei mai mari producători de microelectronică din Rusia și produce, printre altele, produse pentru Ministerul rus al Apărării.

Guvernatorul Andrei Klicikov a declarat că două drone au fost doborâte și în regiunea Orlovsk. O altă dronă care se îndrepta spre Moscova a fost doborâtă în districtul Ruzsk din regiunea omonimă, a declarat primarul capitalei, Serghei Sobianin. Ministerul Apărării a raportat, de asemenea, două atacuri cu drone în regiunea Reazan.

Canalele federale de stat au ignorat subiectul

Cu toate că a fost cel mai mare atac asupra Rusiei de la începutul agresiunii împotriva Ucrainei, televiziunile ruse de stat au trecut cu vederea practic evenimentul.

La „Pervîi Kanal” , atacul cu drone de noaptea trecută n-a fost menționat în niciunul din buletinele de știri de dimineață. Principalele subiecte ale edițiilor respective au fost: loviturile Rusiei asupra Ucrainei, precum și distrugerea mai multor grupuri de parașutiști ucraineni pe bărci în apropiere de Crimeea, rapoarte de pe front, livrarea ajutorului american către Ucraina, „dezacorduri” în UE cu privire la ajutorul acordat Ucrainei, un incendiu de vegetație în Ghelendjik, felicitarea lui Putin pentru Lukașenko, ciclonul din regiuea Primorie, testarea primei nave de croazieră maritime „Petru cel Mare” în Astrahan și inundațiile din Tbilisi.

Iar la „Rossya 1”, în buletinul de știri de la ora 09:00, s-a relatat despre atacul asupra aeroportului Pskov la minutul 10. „Incendiul de la aeroportul din Pskov a fost localizat, nu există niciun pericol de răspândire a focului. Incendiul a izbucnit în urma unui atac cu drone, nefiind înregistrate victime”, a spus prezentatorul TV. Totuși, despre avarierile avioanelor IL-76 nu s-a menționat, în total acordându-se subiectului atacului asupra aeroportului Pskov doar un minut.

Doar la NTV, atacul cu drone asupra Pskovului a fost primul subiect reflectat în primul buletin de știri de la ora 8:00. Postul de televiziune a relatat că militarii „au respins o tentativă de atac”, iar avioanele Il-76 ale Ministerului pentru Situații de Urgență au luat foc (numărul lor nu a fost precizat). Apoi, prezentatorul a menționat raportul Ministerului Apărării cu privire la distrugerea ambarcațiunilor Forțeleor Armate ale Ucrainei în Marea Neagră. Canalul a acordat mai puțin de două minute atacului cu drone asupra Pskovului. Subiectul a fost acoperit într-un mod similar și în cadrul buletinului de știri de la ora 10:00, însă aici acesta a dispărut din anunțurile evenimentelor principale de la începutul programului. De asemenea, în acest program nu s-a mai menționat că avionele aparțineau Ministerului rus pentru Situații de Urgență.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: