VIDEO Ministerul Apărării explică marșurile cu torțe din Chișinău și Bălți
Full Article 3 minutes read

VIDEO Ministerul Apărării explică marșurile cu torțe din Chișinău și Bălți

Procesiunea cu torțe este o tradiție prin care se cinstește memoria soldaților căzuți pe câmpul de luptă și sacrificiul făcut de aceștia. Precizarea a fost făcută de ministerul Apărării pentru NM după ce, weekend-ul trecut, militari ai armatei naționale au mărșăluit cu torțe aprinse la Chișinău și la Bălți, fapt ce a atras criticile Partidului Socialiștilor (PSRM).

Pe 3 septembrie, când este marcată Ziua Armatei Naționale a Republicii Moldova, la Bălți și Chișinău, militari au mărșăluit pe străzile orașelor cu drapelul tricolor și torțe aprinse.

Gestul a provocat nedumerirea societății, dar și critici din partea clasei politice. PSRM a declarat că acțiunile date sunt asociate cu Germania nazistă, astfel că acestea sunt o „insultă” la adresa moldovenilor care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial.

În lumea modernă, procesiunile cu torțe sunt asociate cu Germania nazistă, cu mișcarea ”Ku Klux Klan” și alte forțe rasiste și șoviniste. Cei care au decis să organizeze astfel de procesiuni în Ziua Armatei Naționale au adus o insultă tuturor militarilor moldoveni și memoriei celor care au căzut pentru eliberarea pământului nostru de ocupația fascistă. Amintim că printre participanții la luptele împotriva Japoniei militariste, din componența armatei roșii făceau parte și originari din Moldova. Armata Moldovei este urmașul Armatei Sovietice victorioase, a idealurilor ei umaniste, pe care le-a promovat în lume fiind în opoziție față de fascism, parte a trupelor coaliției antihitleriste”, se arată în comunicatul publicat de socialiști.

NM a solicitat un comentariu în legătură cu procesiunile cu torțe de la ministerul Apărării.

Retragerea cu torțe este un moment simbolic, care provine din perioada antică, și semnifică întoarcerea victorioasă a militarilor de pe câmpul de luptă. În prezent, această tradiție este implementată în semn de cinstire a memoriei militarilor căzuți pe câmpul de luptă, recunoaștere a sacrificiului celor aflați la datorie. În același timp, torțele aprinse semnifică devotamentul, profesionalismul și curajul militarilor care sunt în serviciul țării și cetățenilor”, se arată în comentariu.

Ministerul Apărării a precizat că nu este pentru prima dată când Armata Națională practică ceremoniale de retragere cu torțe.

Această activitate a făcut parte, de-a lungul timpului, din programul evenimentelor dedicate Nopții Europene a Muzeelor desfășurate inclusiv în Armata Națională. Ceremonii de acest gen sunt organizate și în contextul aniversărilor istorice, naţionale și militare”, a comunicat ministerul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: