(VIDEO) „Mizez pe implicare în loc de a condamna femeile victime!” Maia Sandu a discutat despre violența față de femei
Full Article 3 minutes read

(VIDEO) „Mizez pe implicare în loc de a condamna femeile victime!” Maia Sandu a discutat despre violența față de femei

Președinta Maia Sandu s-a întâlnit cu reprezentantele Coaliției Naționale „Viața fără violență”, care depun eforturi să combată violența față de femei și violența în familie. Președinta Maia Sandu le-a mulțumit pentru munca pe care o fac pentru prevenirea cazurilor de violență, dar și pentru ajutorul pe care îl oferă femeilor victime – adăpost temporar și susținere pe termen lung. De asemenea, Sandu a anunțat că Guvernul urmează să aprobe un Program național de combatere a violenței față de femei.

Femeile care fug de violență, deseori însoțite de copii mici, își doresc să își poată crește copiii în liniște și să-și trăiască viața în demnitate. Anual, aproximativ 40 de femei își pierd viața în urma actelor de violență în familie în timp ce multe dintre cele care rămân în viață ajung să fie reprezentate în altfel de statistici oficiale sau continuă să îndure suferință și umilință fără să știe că pot cere ajutor. Deseori, pentru a scoate victimele din acest cerc al violenței este nevoie de implicarea noastră, a tuturor”, a spus șefa statului.

Președinta a anunțat că, în următoarele săptămâni, Guvernul va aproba un Program național de combatere a violenței față de femei.

„Dincolo de eforturile pe care le vor face instituțiile, mizez pe implicarea noastră, a tuturor cetățenilor, în a ajuta, în loc de a condamna femeile victime ale violenței! Vă îndemn să nu tolerați și să nu treceți pe lângă actele de violență, să dați o mână de ajutor atunci când este nevoie de voi și să le vorbiți copiilor, oricât de mici ar fi, despre importanța respectului de sine și față de ceilalți!”, a conchis Președinta Maia Sandu.

Amintim că problema violenței față de femei a provocat comentarii aprinse pe rețelele de socializare după ce, recent, o avocată a declarat că „nu se încalcă niciun drept al femeilor atunci când ea este bătută”. Aceasta și-a justificat punctul de vedere prin faptul că victima ar putea să se despartă de persoana abuzivă.

De menționat că, potrivit raportului Comisiei de monitorizare și analiză a cazurilor de violență în familie soldate cu deces sau cu vătămare gravă a integrității corporale a victimelor, privind cazurile de violență în familie pe parcursul anului 2022, din cele 86 de cazuri grave de violență, analizate de Comisie, 40 s-au soldat cu decesul unei femei ca urmare a acțiunilor violente ale partenerului de viață.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: