VIDEO Moldova, în căutarea alternativelor pentru gazul rusesc. Sandu confirmă că am putea procura gaze naturale din Kazahstan
Full Article 3 minutes read

VIDEO Moldova, în căutarea alternativelor pentru gazul rusesc. Sandu confirmă că am putea procura gaze naturale din Kazahstan

Republica Moldova ar putea rămâne fără gaze rusești, în prag de iarnă. O declarație în acest sens a fost făcută de președinta țării, Maia Sandu, pentru NM. Șefa statului declară că, deși țara noastră dispune de gaze naturale pentru o anumită perioadă, autoritățile de la Chișinău sunt în căutarea unor alternative pentru gazul rusesc. O soluție, spune președinta, ar putea fi Kazahstanul – țară cu care Moldova ar putea încheia în viitor un acord de livrare a gazelor, în cazul în care Rusia ar decide să ne închidă robinetul.

„Știm că există aceste riscuri de deconectare. Avem rezerve de gaze pentru o anumită perioadă. Discutăm cu toată lumea despre scenariile cele mai proaste, dacă Gazprom nu va vrea să își continue obligațiunile în cadrul contractului pe care îl avem. Evident, vom încerca să cumpărăm din alte surse. Am discutat și cu președintele Kazahstanului despre colaborarea în sectorul energetic, inclusiv pe gaze. Doar că această potențială colaborare nu se poate întâmpla imediat”, a declarat Maia Sandu pentru NM.

Președinta țării a precizat că, în prezent, Guvernul Gavrilița lucrează la un mecanism de compensare a facturilor la gaz pentru consumatorii casnici. Maia Sandu susține că prețurile mari de achiziție a gazului sunt determinate, întâi de toate, de războiul din Ucraina, dar și situația geopolitică din regiune.

„În cazul contractului cu Gazprom, de la 1 octombrie ar trebui să trecem la un preț mai mic și să vedem dacă Gazprom își va îndeplini contractul sau dacă va prefera să îl întrerupă pe motiv că noi urmează să plătim un preț mai mic pentru gazele rusești”, a mai precizat președinta.

Precizăm că despre o posibilă sistare a livrărilor gazelor rusești în Republica Moldova din 1 octombrie au vorbit recent și prim-ministra Natalia Gavrilița,  președintele Parlamentului, Igor Grosu, precum și președinta țării, Maia Sandu. Potrivit șefei statului, Rusia ar putea să ne închidă robinetul după data de 1 octombrie, invocând lipsa efectuării auditului datoriilor Moldovagaz. În realitate însă, potrivit Maiei Sandu, decizia Gazprom ar avea la bază formula de calcul care se schimbă la începutul lunii și care ar genera un preț mai mic de achiziție,

Potrivit contractului semnat pentru o perioadă de 5 ani cu Gazprom, formula de calcul a prețului pentru perioada rece a anului, din octombrie până în martie inclusiv, prevede că 70% din preț se formează în funcție de costul produselor petroliere și 30% din prețul spot la gazele naturale.

De menționat că „Moldovagaz” a transmis Agenției Naționale de Reglementare în Energie o solicitare de majorare a tarifului mediu la gazele naturale cu 31,5%. Astfel un m3 de gaz ar putea costa 27, 665 de lei fără TVA, iar cu TVA – 29,88 lei, începând cu 1 octombrie. Principalul factor care a necesitat acest pas a fost creșterea semnificativă continuă a prețurilor de achiziție. Decizia privind majorarea prețului la gaz pentru consumatorii casnici va fi luată de Agenție pe 23 septembrie, curent.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: