(VIDEO) PAS pregătește sancțiuni mai dure pentru proteste plătite și destabilizări: „Trebuie să descurajăm gândul de a aduce bandiți”
Full Article 4 minutes read

(VIDEO) PAS pregătește sancțiuni mai dure pentru proteste plătite și destabilizări: „Trebuie să descurajăm gândul de a aduce bandiți”

Persoanele care plătesc protestatarii cu scopul de a-i determina să comită acte de destabilizare ar putea fi sancționate mai dur. De asemenea, riscă pedepse mai aspre cei care vor manifesta acte de violență față de oamenii legii, dar și oamenii care vor accepta bani pentru participare la manifestații destabilizatoare. Partidul de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) elaborează mai multe proiecte de legi în acest sens. 

În cadrul ședinței plenare a legislativului din 27 octombrie, președintele Parlamentului Igor Grosu a declarat că în Chișinău au loc acțiuni de destabilizare. Acesta a solicitat comisiei de profil să analizeze situație.

Domnule președinte al comisiei parlamentare (Comisia parlamentară securitate, apărare și ordine publică, nota redacției) dle Carp, că rog să analizăm aceste lucruri, implicarea elementelor criminale în acțiuni de destabilizare. Am văzut la ultimul protest și lucruri aruncate sub mașinile poliției și implicarea a celor puțin 6 indivizi dați în căutare, identificați în cadrul protestelor. Trebuie să analizăm foarte atent legislația (…) de intervenit, de făcut mai dure sancțiunile pentru cei care plătesc pentru astfel de fenomene, pentru cei care primesc și acceptă plata, cei care devin un fel de autorități a lumii criminale”, a declarat președintele Parlamentului.

Grosu a dat asigurări că autoritățile nu vor permite destabilizarea situației din țară.

Puneți-vă pofta-n cui. Republica Moldova își va continua calea. În special după anunțul de ieri, cei care sperau cumva să se întoarcă, hoții, bandiții: lucrurile sunt ireversibile. Cei care au de stat la pușcărie vor sta. Și lumea pentru hoți a devenit foarte mică. Banii pe care îi au acum nu îi ajută la nimic. De aceea, dle Carp, vă rog ca foarte atent, pe platforma comisiei, să analizați legislația, vorbiți cu MAI, Ministerul Justiției. Ne trebuie niște intervenții care să descurajeze însuși gândul de a aduce bandiți și de a-i plasa în prima linie pentru a destabiliza situația în republică”, a mai spus Grosu.

La rândul său, Lilian Carp a menționat că lucrează asupra mai multor proiecte de legi care prevăd sancțiuni mai dure.

Cei care au furat acum vin și protestează de ce se protestează împotriva furatului. Ieri am înregistrat un proiect de lege privind activitatea MAI și am prevăzut sancțiuni mai dure pentru ultragieri. Am avut situații complicate, când la protest se vine cu toporul, când arunci cu materiale pirotehnice sub rezervorul mașinii de poliție, cu obiectivul de a o aprinde. Lucrez asupra proiectului de lege pentru cei care plătesc un protest pentru răsturnarea situației sau constituționale, prin modificarea Codului Penal. Cel care plătește trebuie să facă ani de pușcărie, dar și cei care primesc pentru astfel de situații”, a precizat Lilian Carp.

Președintele Comisiei parlamentară securitate, apărare și ordine publică a mai spus că se lucrează și la o nouă lege care vizează activitatea Serviciului de Informații și Securitate.

Să îi acordăm mai multe pârghii pentru a putea monitoriza acțiunile subversive, când sunt plătite protestele, când se vine cu topor”, a precizat deputatul PAS.

Amintim că, începând cu 18 septembrie, Partidul ȘOR desfășoară proteste în centrul capitalei. Formațiunea politică condusă de deputatul cercetat penal pentru acte de corupție Ilan Șor solicită demisia președintei țării și a actualei guvernări. În zilele de duminică, în Chișinău sunt organizate manifestații de amploare.

Momentan, în fața sediului Procuraturii Generale din Chișinău sunt amplasate câteva zeci de corturi, în care susținătorii lui Ilan Șor se află permanent. Pe 26 și 27 octombrie, manifestanții au încercat să blocheze accesul în incinta instituției publice, iar poliția a intervenit pentru a nu le permite.

Pe 26 septembrie, Guvernul SUA a anunțat că a adoptat sancțiuni de ordin financiar față de 22 de persoane și entități implicate în acte de corupție în Republica Moldova și care au reprezentant interesele Kremlinului pentru schimbarea guvernării cu una mai apropiată de Moscova. Printre aceștia se numără și deputatul Ilan Șor, care din 2019 nu a mai fost văzut în Republica Moldova. Momentan, potrivit autorităților americane, acesta se află în Israel, informație confirmată și de către parlamentarul cercetat penal.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: