VIDEO România: un rechin, de aproape un metru lungime, observat în portul Constanța. Biolog: „Nu trebuie să ne îngrijorăm, sunt buni”
Full Article 3 minutes read

VIDEO România: un rechin, de aproape un metru lungime, observat în portul Constanța. Biolog: „Nu trebuie să ne îngrijorăm, sunt buni”

Un rechin a fost filmat în portul Tomis din Constanţa, România, relatează Digi24. Potrivit biologului român Adrian Bîlbă, specia de rechin are 90 de centimetri, se hrăneşte cu peştişori și este inofensivă. 

Specia de rechin, observată în portul Tomis, are 90 de centimetri, se hrăneşte cu peştişori, trăieşte pe fundul apei în zonele mai adânci şi „nu ne deranjează cu nimic”. Precizările au fost făcute de biologul din România Adrian Bîlbă. El a mai spus că acest rechin nu vine vara la mal pentru că nu îi place apa caldă, iar iarna face acest lucru din motive reproductive.

Încă de pe vremea când era mai rece, Marea Neagră avea rechini, fireşte, are şi acum acest rechin, acest câine de mare, Squalus acanthias, ce trăieşte la ape adânci, mai reci, nu prea vine la mal din cauză că nu-i place apa caldă. Iarna însă vine mai ales din motive reproductive, se formează perechile şi sunt importanţi acum să se aleagă, să se înţeleagă şi să se reproducă. Vin şi pe la mal câteodată şi sunt şi pescuiţi în această perioadă. Femelele, conform legii, este obligatoriu să le dai înapoi drumul la apă, doar masculii se pot reţine”, a afirmat biologul, pentru news.ro.

 

El a precizat că acest rechin este inofensiv.

Dimensiunea până mai ieri era minimă de 120 centimetri, acum e de 90 de centimetri. E un rechin inofensiv, nepericulos, un rechin care se hrăneşte cu peştişori, care trăieşte pe fundul apei în special în zonele mai adânci şi nu ne deranjează cu nimic, ci îmbogăţeşte Marea Neagră şi cumva face parte din acel eşalon terţiar sau vârful lanţului trofic. Deci nu trebuie să ne îngrijorăm, sunt buni, sunt sănătoşi pentru Marea Neagră, din păcate pescuiţi şi consumaţi de oameni, din păcate în această perioadă când vin să reproducă sunt şi capturaţi de pescari, dar din fericire există legislaţie care protejează femelele ce nasc puii vii şi în felul acesta le protejează şi asigură o sustenabilitate a populaţiei de rechini”, a mai afirmat biologul.

***

Amintim, în septembrie 2023, un rechin a atacat o turistă în stațiunea egipteană Dahab. Prădătorul a mușcat mâna fetei. Victima a fost scoasă din apă și internată în stare de inconștiență la spital. Iar în iunie 2023, un bărbat din Rusia a murit după ce a fost atacat de un rechin în timp ce înota în Marea Roșie. Tragedia a avut loc în orașul egiptean Hurghada. Înainte de aceasta, în 2022, două femei – o austriacă și o româncă și-au pierdut viața după ce au fost sfâșiate de rechini în timp ce înotau în Marea Roșie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: