Poliția Republicii Moldova a anunțat, pe 15 aprilie, că l-a reținut pe Dorin Sușițchi – condamnat în 2002 la detenție pe viață, pedeapsă comutată anul trecut la 30 de ani de închisoare. Acesta fusese eliberat din detenție în februarie 2025. Potrivit oamenilor legii, reținerea a avut loc după ce decizia de eliberare din detenție a fost anulată.
„În contextul anulării, de către Curtea de Apel Chișinău, a deciziei de eliberare din detenție a condamnatului Sușițchi, informăm că polițiștii l-au localizat și în acest moment l-au reținut. Acesta intenționa să-și ridice pașaportul străin”, au comunicat reprezentanții poliției.
Oamenii legii au precizat că Sușițchi, în 2002, a fost condamnat la detenție pe viață, iar anul trecut pedeapsa i-a fost comutată la 30 de ani. Acesta a fost eliberat din detenție în februarie anul curent. „Urmează să fie întors în penitenciar”, au comunicat reprezentanții poliției.
Dorin Suşiţchi a fost condamnat anterior la detenţiune pe viaţă. În aprilie 2024, în temeiul Legii cu privire la amnistie, pedeapsa i-a fost comutată din detenţiune pe viaţă în 30 de ani de închisoare. În februarie 2025, instanța a decis să-i înlocuiască lui Dorin Sușițchi o parte din pedeapsa rămasă de executat – 5 ani, 10 luni și 26 de zile – cu 240 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității. Condițiile impuse includeau: să se prezinte la organul de probațiune în termen de 5 zile de la eliberare; să anunțe orice schimbare de domiciliu sau plecare mai lungă de 5 zile; să achite 500 000 de lei drept despăgubiri familiilor victimelor infracţiunilor pentru care a fost condamnat, în termen de 5 ani, 10 luni și 26 de zile de la eliberare; să participe la programe de probațiune.
***
Amintim că în martie 2025 a fost eliberat din închisoare și Alexandru Sinigur – lider criminal condamnat anterior pe viață. Între timp, Sinigur a fost reținut, pe un alt dosar.
Ulterior, în spațiul public au apărut informații potrivit cărora eliberarea s-ar fi făcut în baza legii amnistiei, însă deputata Olesea Stamate a respins această ipoteză. Ea a comentat și speculațiile privind un eventual interes personal sau al apropiaților săi în acest caz.
Premierul Dorin Recean a anunțat că urmează să se stabilească dacă decizia a fost rezultatul unor lacune legislative sau al unor abuzuri. Pe 4 aprilie, PAS și liderul acestuia Igor Grosu au anunțat că Stamate a fost exclusă din partid. Totodată, i-au cerut să-și depună mandatul de deputat. Conform PAS, Stamate „a introdus mai multe amendamente la legea amnistiei (3 la număr), care au permis, într-un final, eliberarea deținuților”. Amintim că, deputații au adoptat proiectul de lege privind amnistia, în legătură cu aniversarea a 30 de ani de independență a Republicii Moldova, în decembrie 2021. Ulterior, potrivit PAS, Stamate a introdus cele trei amendamente, care ar fi permis, eliberarea deținuților condamnați pe viață – informație pe care deputata o neagă.
Deputata Olesea Stamate a declarat că amendamentele au fost adoptate printr-o procedură legală, iar problema constă mai degrabă în aplicarea legii de către Administrația Națională a Penitenciarelor și instanțelor judecătorești decât în conținutul modificărilor respective.
Pe 4 aprilie, premierul Dorin Recean a solicitat demisia imediată a șefului Administrației Naționale a Penitenciarelor. Tot pe 4 aprilie 2025, Parlamentul a votat de urgență un proiect de lege care interzice persoanelor condamnate la detenție pe viață să beneficieze concomitent de comutarea pedepsei prin amnistie și de liberare condiționată. Pe 8 aprilie, Procuratura Generală a anunțat că Ion Munteanu a sesizat Curtea Constituțională cu privire la două amendamente la Legea amnistiei. Ulterior, Curtea Constituțională a suspendat temporar unele prevederi ale legii.
Pe 8 aprilie, Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat că Inspecția Judiciară va analiza toate actele judecătorești pronunțate în cauzele privind amnistierea persoanelor condamnate la detențiune pe viață. Pe 11 aprilie, Ministerul Justiției a declarat că 9 persoane condamnate pe viață au fost eliberate. În ceea ce privește suspiciunile de abuzuri în aplicarea legii amnistiei, Ministerul Justiției a anunțat că a demarat o anchetă detaliată asupra activității Administrației Naționale a Penitenciarelor și a comisiilor de evaluare a eligibilității.