Viorel Morari a fost eliberat. Judecătorul a respins demersul procurorilor, privind plasarea acestuia în arest
Full Article 3 minutes read

Viorel Morari a fost eliberat. Judecătorul a respins demersul procurorilor, privind plasarea acestuia în arest

Șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari a fost eliberat chiar în sala de judecată. Judecătoria Chișinău cu sediul Ciocana a decis, în cadrul ședinței din 20 ianuarie, să respingă demersul procurorului. Reprezentanta Procuraturii Generale Maria Vieru a declarat pentru NM că decizia va fi contestată la Curtea de Apel.

Viorel Morari a fost adus de către oamenii legii la ședința de judecată la ora 14:00, unde urma să se decidă asupra demersului procurorilor privind plasarea acestuia în arest. Acesta le-a spus jurnaliștilor că nu este vinovat și că ar fi victima unei răfuieli inițiate de către procurorul general.

Audierile au fost amânate cu aproximativ o oră. Ulterior, avocații lui Morari nu s-au prezentat la ședința de judecată. Unul dintre apărătorii lui Morari, Vasile Foltea, a ajuns la ședință în jurul orei 15:00. Acesta a declarat pentru NM că a aflat despre ședința privind arestul lui Morari cu doar 20 de minute mai devreme.

Înainte de începederea ședinței, avocații lui Morari au solicitat ca aceasta să fie publică, însă judecătorii au respins cererea. După aceasta, avocatul Vasile Foltea a declarat pentru presă că acuzarea nu a adunat dovezi pentru a-și argumenta demersul privind necesitatea plasării în arest a lui Viorel Morari. La rândul său, procurorul Renata Anici susține că dovezi au fost suficiente.

Verdictul a fost anunțat aproape de ora 21:00 și nu la ora 19:00, așa cum fusese anunțat anterior. Judecătoarea Maria Tertea a decis să respingă demersul procurorilor și eliberarea lui Morari.

***

În ajun, pe 19 ianuarie, Viorel Morari a fost reținut, după ce s-a prezentat, împreună cu avocații săi, la PCCOCS, unde a fost citat pentru a fi recunoscut și audiat în calitate de bănuit de patru capete de acuzare”exces de putere”, ”fals în acte publice”, ”reținerea sau arestarea ilegală” și ”tragerea cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate”.

După audierea acestuia în calitate de bănuit, procurorul de caz a decis asupra necesității reținerii lui. Ilegalitățile imputate, potrivit probatoriului, au fost comise în cazul fraților Igor și Adrian Borș, co-proprietarii rețelei de benzinării ”VENTO”, reabilitați recent în drepturi, după ce s-a ajuns la concluzia că în anul 2018 au fost persecutați, reținuți, arestați, deposedați de avere și trași ilegal la răspundere penală într-un dosar la comandă.

Printre cei care au instrumentat și gestionat acest dosar figurează și actualul șef interimar al Serviciului Antidrog din cadrul Poliției de Frontieră, care în anul 2018 era ofițer de investigație în cadrul Direcției nr.5 a INI, care a fost deja pus oficial sub învinuire pentru ”exces de putere”, ”fals în acte publice”, ”reținerea sau arestarea ilegală” și ”tragerea cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate”.

Pe lângă cei doi, încă doi figuranți au fost citați la Procuratură pentru audieri. Este vorba despre un fost procuror din cadrul Procuraturii Anticorupție și un ofițer de investigație, care în ajun de data pentru care fusese citați, s-au îmbolnăvit subit. Fostul procuror, care fusese citat pentru data de 18 ianuarie, a informat în aceiași zi PCCOCS-ul despre contaminarea sa cu COVID-19, iar ofițerul de investigație, care urma să se prezinte la Procuratură pe 13 ianuarie, s-a internat, de sine stătător, la 12 ianuarie în spital, în baza unui certificat eliberat de serviciul medical al Poliției de Frontieră.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: