Vlah: Cunoașterea limbii române de către minoritățile etnice din Moldova trebuie să fie un obiectiv pentru autorități 
Full Article 3 minutes read

Vlah: Cunoașterea limbii române de către minoritățile etnice din Moldova trebuie să fie un obiectiv pentru autorități 

Bașcanul Găgăuziei Irina Vlah susține că „cunoașterea limbii oficiale – a limbii române – de către minoritățile etnice din Republica Moldova trebuie să reprezinte un obiectiv strategic pentru autorități”. Bașcanul spune că își dorește ca tinerii din Găgăuzia să aibă posibilitatea de a fi antrenați, după absolvire, în instituțiile publice la nivel național. „Dar fără de cunoașterea limbii oficiale, a limbii române, acest deziderat nu are șanse de a se materializa”, a adăugat Vlah.

„Cunoașterea limbii oficiale – a limbii române – de către minoritățile etnice conviețuitoare în Republica Moldova trebuie să reprezinte un obiectiv strategic pentru autorități. Totodată, autoritățile locale și centrale trebuie să asigure oportunități și pentru menținerea și promovarea limbilor naționale ale acestora. Or, fără de cunoașterea și îmbogățirea limbilor naționale, orice națiune riscă să cunoască degradare și umilință”, a declarat Vlah, în cadrul Conferinței Internaționale „Promovarea coeziunii sociale în Republica Moldova prin studierea limbii găgăuze și române în UTA Găgăuzia”, organizată de Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS).

Vlah consideră oportună implementarea Programului național de studiere a limbii române pentru reprezentanții comunităților etnice din Republica Moldova, pentru care în acest an, în 2023 vor fi alocați 10 milioane de lei din bugetul de stat.

„De asemenea, mă mândresc cu faptul că în Găgăuzia am reușit să implementăm cu succes un program de educație multilingvă, după modelul provinciei autonome din Italia, Tirolul de Sud. Chiar de la grădiniță, copiii noștri studiază limba găgăuză, limba română și limba rusă. Copiii noștri trebuie să fie poligloți pentru a face față lumii și provocărilor de astăzi”, a menționat bașcanul

Potrivit Irinei Vlah, 16 000 de copii, în 45 de licee şi gimnazii din Găgăuzia studiază actualmente limba română.

„Ne dorim mult ca tinerii din Găgăuzia să aibă posibilitatea de a fi antrenați, după absolvire, în instituțiile publice, în instituțiile puterii la nivel național. Dar fără de cunoașterea limbii oficiale, a limbii române, acest deziderat nu are șanse de a se materializa”, a adăugat bașcanul.

***

Amintim că în septembrie 2022, Vlah se arăta nemulțumită că „nu se investește” în studierea limbii române în Găgăuzia. „Capacitatea tinerei generații de a învăța limba română depinde de programele educaționale finanțate de autorități”, menționa bașcanul. Ulterior, Vlah a venit cu propriul exemplu de studiere a limbii române, menționând că a învățat-o la 48 de ani.

De precizat că pe 26 decembrie 2022 președinta Maia Sandu a anunțat că, începând cu anul 2023, adulții alolingvi vor putea învăța gratuit limba română. „Programul național de predare a limbii române pentru alolingvi a fost extins pentru a include și cursuri pentru adulți, iar în bugetul pentru 2023 au fost prevăzute 10 milioane de lei în acest scop”, a declarat șefa statului și a adăugat că, în anii următori, programul va fi extins.

Programul național pentru învățarea limbii române, destinat minorităților naționale din Moldova, va fi aprobat în primul trimestru din 2023, iar cursurile vor putea fi urmate de peste 10 000 de oameni. Informația a fost confirmată anterior pentru NM de către reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării din Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: