Vlah, despre provocarea de a învăța limba română și mândria de a o vorbi: „Putem avea multe deosebiri, dar limba este cea care poate și trebuie să ne unească”
Full Article 3 minutes read

Vlah, despre provocarea de a învăța limba română și mândria de a o vorbi: „Putem avea multe deosebiri, dar limba este cea care poate și trebuie să ne unească”

De Ziua Limbii române, fosta guvernatoare a Găgăuziei Irina Vlah a transmis un mesaj de felicitare moldovenilor de pretutindeni. Fosta bașcană a vorbit public despre cum a început ea să învețe limba română, pe care spune că o vorbește azi cu plăcere și cu mândrie.

„Am început să studiez limba română, atunci limba moldovenească, în școala medie de la Comrat. Au mai fost câteva încercări, dar recunosc – nu m-am bucurat de mari succese. Am revenit la studierea limbii române fiind deja deputată în Parlamentul de la Chișinău, dar nici de data aceasta nu am prea reușit. Era perioada pandemiei Covid, când am decis să revin la această provocare, care, de fapt, era deja pentru mine o necesitate. Nu mi-a fost foarte ușor. Dar diminețile care începeau pentru mine la ora șase, cu ora de română, nu au fost zadarnice”, a scris Irina Vlah într-o postare publică pe o rețea de socializare.

Azi Irina Vlah spune că vorbește româna „cu multă plăcere, dar și cu mândrie”. Să învețe româna, spune Vlah, a fost cea mai corectă decizie, care a ajutat-o, întâi, de toate, să se integreze mai ușor în societate. Fostul bașcan îndeamnă cetățenii să persevereze și să învețe limba română, dacă nu o cunosc.

„Da, sunt de etnie găgăuză. Dar, grație faptului că am început să gândesc și să vorbesc în limba oficială a statului, mă consider integrată irevocabil în mediul vorbitorilor români-basarabeni-moldoveni. Și aceasta trebuie să devină un deziderat pentru fiecare cetățean al Republicii Moldova, care locuiește pe acest pământ. Putem avea multe deosebiri, dar Limba este cea care ne poate și trebuie să ne unească. (…) E foarte important să continuăm să studiem, e important să îngrijim limba română. Prin exemplul personal, vă pot spune că doar așa putem elimina orice neînțelegeri între noi”, a mai scris Irina Vlah.

În fiecare an, pe 31 august, în Republica Moldova, dar și în România, este marcată  sărbătoarea națională „Limba noastră cea română”. În Moldova, Ziua Limbii Române este sărbătorită începând din anul 1990, iar în România – din 2013.

Potrivit statisticilor, limba română este vorbită în prezent de circa 28 de milioane de oameni din întreaga lume, scrie Moldpres. Totodată, limba română este predată în școli din 43 de țări.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: