Primul pas către liberalizarea transportului aerian între SUA și Moldova. Acordul pe care îl va semna Chișinăul
Full Article 2 minutes read

Primul pas către liberalizarea transportului aerian între SUA și Moldova. Acordul pe care îl va semna Chișinăul

Republica Moldova va semna pe 18 mai acordul “Open Skies” (cer deschis) cu Statele Unite ale Americii (SUA). Documentul va fi semnat de secretarul de stat adjunct al SUA pentru Management și Resurse, Richard Verma și de Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, Lilia Dabija.

Acordul “Open Skies” simbolizează primul pas către liberalizarea transportului aerian între cele două țări ale noastre. Împreună, construim legături comerciale și economice bilaterale mai puternice.

„Acesta este un semnal puternic al sprijinului nostru pentru calea continuă a Moldovei de a crea un mediu de afaceri mai deschis și mai transparent”, se arată într-un mesaj emis de autoritățile din SUA.

Menționăm că inițierea negocierilor asupra Acordului, propus de partea americană, a fost dispusă prin HG 267/28.03.2018. În urma unui schimb de corespondență între părți, pe 2 noiembrie 2020, MEI a recepționat de la Ambasada SUA, textul Acordului parafat pentru a fi examinat de partea moldovenească.

Presa scria în 2020 că documentul stabilește cadrul de cooperare în domeniul transporturilor aeriene dintre cele două state, reflectînd principiile de reglementare a funcționării serviciilor aeriene bilaterale, normele privind siguranța și securitatea pasagerilor, taxele și certificatele de navigabilitate și competență.

Intrarea în vigoare a Acordului „Open Skies” va crea premise pentru lansarea zborurilor directe din Chișinău spre destinațiile din SUA, va contribui la deschiderea pieței serviciilor aeriene din Republica Moldova și diversificarea destinațiilor din Aeroportul Internațional Chișinău.

Pe de altă parte, acesta va avea un impact pozitiv în consolidarea relațiilor diplomatice și economice, facilitarea cooperării investiționale dintre Republica Moldova și Statele Unite ale Americii.

De asemenea, înființarea unui spațiu aviatic deschis cu SUA va aduce beneficii economice impunătoare pentru țara noastră prin creșterea traficului de pasageri, dar și prin sporirea competiției pe piață aeronautică autohtonă. În baza acordului parafat, companiile aeriene cargo moldovenești vor putea deja efectua curse aeriene spre SUA.

NM a încercat să confirme informația la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, însă până în momentul publicării articolului nu am primit un răspuns.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: