Zelenski, în vizită la Istanbul. Erdogan: „Suntem pregătiți să găzduim un summit pentru pace cu implicarea Rusiei”
Full Article 3 minutes read

Zelenski, în vizită la Istanbul. Erdogan: „Suntem pregătiți să găzduim un summit pentru pace cu implicarea Rusiei”

Turcia este pregătită să găzduiască un summit ruso-ucrainean, care să aibă drept scop încheierea invaziei ruse asupra Ucrainei, declanșate în urmă cu mai de doi ani. Declarația a fost făcută de președintele turc Recep Tayyip Erdogan în cadrul unei conferințe de presă comună cu omologului său ucrainean Vladimir Zelenski, care a avut loc pe 8 martie, la Istanbul. Vladimir Zelenski a spus că Rusia ar putea fi implicată într-o astfel de reuniune doar după ce Kievul și partenerii săi vor stabili condițiile în care pacea se poate săvărși. 

Delegația ucraineană, în frunte cu președintele Vladimir Zelenski, a ajuns în dimineața de 8 martie în orașul Istanbul, Turcia, pentru o vizită oficială.

Înainte de începerea întrevederilor de pe agendă, liderul de la Kiev a fost la șantierul naval unde se construiește corveta Ivan Mazepa pentru forțele navale ucrainene. Nava a fost botezată în onoarea unui hetman ucrainean de la începutul secolului al XVIII-lea.

Ulterior, Vladimir Zelenski s-a întâlnit cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan. Cu puțin timp înainte de întrevederea celor doi șefi de stat, biroul prezidențial de la Kiev a informat că părțile vor discuta despre „Formula de Pace” ucraineană, eliberarea prizonierilor deținuți de Rusia și relația bilaterală în domeniul industriei de apărare.

După discuții, Zelenski și Erdogan au susținut o conferință de presă comună. În cadrul acesteia, președintele Turciei a declarat că Ankara este gata să găzduiască un summit ruso-ucrainean pentru încheierea războiului. „Suntem pregătiți să găzduim un summit pentru pace în care să fie implicată și Rusia”, a spus el.

La rândul său, Vladimir Zelenski a spus doar că reprezentantul rus ar putea fi invitat la următoarea reuniune după ce foaia de parcurs pentru pace va fi discutată și aprobată de Ucraina și aliații săi la summitul din Elveția.

De asemenea, liderul de la Ankara a menționat: „Turcia susține integritatea teritorială, suveranitatea și independența partenerului nostru strategic Ucraina”.

Turcia este țară-membră a NATO şi a susţinut integritatea teritorială a Ucrainei de la începutul invaziei ruse. Totuși, întreţine și relaţii cordiale cu Rusia. Aceasta vorbeşte în mod regulat cu ambele părţi în conflict, în special în calitate de sponsor al acordului privind Marea Neagră, care a ridicat o blocadă rusă de facto a exporturilor de cereale ucrainene.

Vizita lui Zelenski la Istanbul vine înaintea unei vizite aşteptate a preşedintelui rus Vladimir Putin. Potrivit Kremlinului, vizita ar urma să aibă loc după alegerile din Rusia din 15-17 martie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: