Zelenski: Victoria Ucrainei va duce la restabilirea integrității teritoriale a Moldovei și a Georgiei
Full Article 2 minutes read

Zelenski: Victoria Ucrainei va duce la restabilirea integrității teritoriale a Moldovei și a Georgiei

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, consideră că victoria Ucrainei în războiul cu Rusia va duce la restabilirea integrității teritoriale a Republicii Moldova și a Georgiei, precum și la schimbări democratice în Belarus. Declarațiile au fost făcute de liderul de la Kiev într-un interviu pentru jurnalista Natalia Moseichuk, difuzat în cadrul unei ediții a teledonului ucrainean, scrie Radio Svoboda. Întrebat cum își imaginează victoria, Zelenski a spus că ar trebui să fie exclusă posibilitatea repetării războiului.

Președintele Ucrainei insistă asupra restabilirii integrității teritoriale a țării în cadrul granițelor sale din 1991. În același timp, potrivit lui Zelenski, „demilitarizarea Rusiei pe teritoriul Crimeei ar putea să se termine în condiții politice, dacă armata ucraineană va ajunge la granița administrativă cu peninsula”.

Zelenski a fost sceptic, în același timp, cu privire la posibilitatea de a transfera ostilitățile pe teritoriul rus. „Este un mare risc să rămânem singuri”, a spus el, referindu-se la cererile partenerilor occidentali de a nu lovi teritoriul Rusiei cu arme occidentale.

Președintele Ucrainei a subliniat că țara este pregătită să lupte „pe mult timp”, dacă este necesar, pentru a minimiza pierderile. În același timp, Zelenski și-a exprimat opinia că Ucraina ar putea deveni lider european în domeniul tehnologiei militare.

Zelenski a cerut, de asemenea, ca corupția să fie echivalată cu înalta trădare în timpul legii marțiale. El a subliniat că nu solicită execuția oficialilor corupți, ci caută să se asigure că aceștia sunt după gratii.

În iunie, curent, în sudul Ucrainei a început mult așteptata ofensivă a armatei ucrainene. În două luni și jumătate de lupte crâncene, armata ucraineană a avansat într-o serie de zone, totuși, potrivit estimărilor, nu au încălcat încă linia de apărare a Rusiei. Ofensiva continuă șise pare că obiectivele ei rămân aceleași – să taie așa-numitul coridor terestru de la Rusia la Crimeea anexată.

Kievul nu exclude faptul că Crimeea poate fi eliberată prin mijloace militare și, în același timp, observă că este posibilă și o soluție diplomatică, adică întoarcerea voluntară de către Rusia a Crimeei sub controlul ucrainean.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: