Activele rusești din Europa, mai aproape de a fi confiscate? Borrell: S-a ajuns la un acord
Full Article 2 minutes read

Activele rusești din Europa, mai aproape de a fi confiscate? Borrell: S-a ajuns la un acord

Miniștrii Afacerilor Externe ai țărilor din Uniunea Europeană au ajuns la un acord privind utilizarea veniturilor provenite din activele rusești înghețate pentru a ajuta Ucraina. Declarația a fost făcută de șeful diplomației europene Josep Borrell în cadrul unei conferințe de presă, după o reuniune a miniștrilor de externe ai UE, la Bruxelles.

Cred că pot spune că avem un acord politic privind finalizarea lucrărilor pe baza propunerii care a fost făcută în decembrie. Este vorba despre utilizarea veniturilor din activele rusești înghețate”, a spus Borrell.

Acesta a declarat că discuțiile vor continua la nivelul ambasadorilor țărilor, dar este încrezător că „un acord este aproape”. Borrell a adăugat că se așteaptă la o decizie în acest sens înainte de următoarea reuniune a miniștrilor de Externe, care va avea loc pe 19 februarie.

Potrivit estimărilor făcute de autoritățile ruse, aproximativ 300 de miliarde de dolari ai Băncii Centrale a Rusiei au fost înghețați în țările occidentale de la izbucnirea invaziei asupra Ucrainei. Autoritățile din UE și SUA discută planurile de utilizare a acestora încă din 2022, scrie Meduza.

Cea mai mare parte a banilor se află în Europa, iar autoritățile UE sunt îngrijorate de riscurile de subminare a încrederii în euro pe care le-ar putea implica confiscarea. În vara anului 2023, un grup de lucru al UE nu a reușit să găsească o modalitate legală de a confisca activele, după care Uniunea Europeană a început să analizeze opțiunile de reinvestire a fondurilor înghețate și de transferare a profiturilor pentru reconstrucția Ucrainei.

În decembrie 2023, The New York Times a relatat că SUA, împreună cu aliații, au început să pregătească o strategie de utilizare a veniturilor provenite din activele rusești înghețate cu ocazia celei de-a doua aniversări de la începutul războiului din Ucraina.

Pe 12 ianuarie, Bloomberg au scris cu referire la surse că autoritățile ruse se pregătesc pentru proceduri legale în cazul în care țările occidentale vor confisca activele înghețate ale Băncii Centrale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: