Aeroportul, luat cu asalt de polițiști și mascați. IGP: „Se antrenează pentru Summitul din 1 iunie”
Full Article 3 minutes read

Aeroportul, luat cu asalt de polițiști și mascați. IGP: „Se antrenează pentru Summitul din 1 iunie”

Autoritățile din sistemul securității naționale continuă antrenamentele pentru Summitul Comunității Politice Europene, care va fi găzduit de Moldova pe 1 iunie. Potrivit IGP, pe parcursul zilei de astăzi, angajații din sistemul de securitate se vor antrena cu privire la preluarea demnitarilor străini, îmbarcarea acestora în coloane oficiale și deplasarea pe traseele securizate spre Chișinău și ulterior spre Bulboaca.

Poliția anunță că simularea nu afectează activitatea Aeroportului Internațional Chișinău. „Aerogara activează în regim obișnuit, fără a fi înregistrate perturbări în fluxul de procesare a pasagerilor și întârzieri la zborurile programate”, precizează IGP.

Totuși, potrivit sursei citate, traficul rutier pe traseul Aeroportul Internațional Chişinău – Chișinău este parțial suspendat, întrucât peste 25 de coloane oficiale părăsesc aeroportul cu direcția Chișinău.

Exercițiul va simula deplasarea coloanelor oficiale către locurile de cazare din sectoarele Centru și Botanica ale capitalei, cât și deplasarea ulterioară a acestora spre Bulboaca.

Astfel, până la ora 14:00, traficul rutier pe arterele principale din sectoarele Centru și Botanica ale Chișinăului, precum și din zonele limitrofe capitalei va fi limitat pe durata deplasării coloanelor oficiale implicate în simularea generală. Inspectorii de patrulare vor fi prezenți la dirijarea traficului rutier în intersecții și pe traseele de deplasare a coloanelor oficiale.

În vederea asigurării unui confort în trafic, precum și menținerii nivelului corespunzător de siguranță și securitate publică, pe parcursul simulării, autoritățile naționale recomandă:

–    deplasarea prin sectorul Buiucani, ca sector de tranzit pentru ocolirea tronsonului de străzi pe care va fi organizată deplasarea delegațiilor oficiale.

–    cetățenilor care  au planificate zboruri pentru astăzi, 14 mai, până la ora 14:00, le este recomandat să plece mai devreme spre aeroportul internațional Chișinău.

–    cetățenii sunt îndemnați să respecte regulile de circulație rutieră  și să  adapteze conduita la condițiile de trafic.

–    parcarea automobilelor trebuie să fie doar în locuri amenajate, astfel încât să nu blocheze carosabilul și traseele în perimetrele de securitate.

–    Oamenii sunt îndemnați să dețină actele de identitate la ei, pentru a fi identificați la necesitate.

IGP precizează că pe parcursul simulării generale, circulația transportului cu regim special (ambulanțe, autospeciale de pompieri) se va desfășura cu prioritate.

Amintim că pe 1 iunie, Republica Moldova va găzdui Summitul Comunității Politice Europene. La eveniment sunt așteptați 47 de președinți și șefi de guverne, precum și conducătorii Uniunii Europene. Liderii vor pune în discuție eforturile comune pentru pace, în contextul războiului din Ucraina și al crizelor conexe, apărarea democrației, consolidarea securității energetice și reziliența statelor europene.

Summitul va avea loc la complexul vitivinicol Castel Mimi.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: