„Al cui este Ceban?”. Șeful Moldovagaz, deranjat de comentariile „fără raționamente” în adresa sa 
Full Article 6 minutes read

„Al cui este Ceban?”. Șeful Moldovagaz, deranjat de comentariile „fără raționamente” în adresa sa 

Directorul „Moldovagaz” Vadim Ceban se arată deranjat de reacțiile de pe rețelele de socializare, după ce a ieșit pe 21 septembrie într-o conferință de presă. Joi, Ceban a menționat că Moldovagaz nu recunoaște auditul plătit de Guvern și a dat dreptate concernului rus Gazprom. Pe 24 septembrie, Ceban s-a plâns că a văzut comentarii în adresa lui „toate alimentate de emoții și de educație insuficientă”. Totodată, a adăugat el, a observat întrebarea „al cui este Ceban?”. „Mai întâi de toate aparțin familiei mele”, a precizat el, adăugând că se află la conducerea unei companii „activele căreia sunt în Moldova și deservește peste 750 mii de consumatori în Moldova”. 

Ceban a declarat, pe 24 septembrie, că a ieșit joi într-o conferință de presă după ce a observat „o intensitate prea mare a informațiilor insuficient de corecte, aruncate în spațiul public”.

Domeniul energetic este unul extrem de matematic și, în sistemul energetic, cifrele determină totul. Am vorbit cât am putut de clar, fără să diluez mesajul, și m-am bazat pe cifre și date statistice înregistrate, și pe experiența despre funcționarea piețelor energetice. (…) Însă, ulterior, am observat un adevărat val de comentarii distorsionate și atacuri deplasate la persoană”, a scris Ceban, pe rețelele de socializare.

Directorul Moldovagaz a numit comentariile „fără raționamente, seci, bazate pe cifre și date – toate alimentate de emoții și de educație insuficientă”.

Sunt absolut deschis să discut profesionist și civilizat orice subiect abordat de mine, și totdeauna sunt curios să cunosc aspecte și detalii noi. (…) Am mai trăit așa situații și îmi pare foarte rău că noi, ca societate, încă nu am depășit această etapă a evoluției. Am observat întrebarea ”al cui este Ceban?””, a adăugat directorul Moldovagaz.

El a menționat că înțelege aluzia.

Mai întâi de toate aparțin familiei mele. Sunt cetățean al Republicii Moldova, care respectă normele legale ale țării și zi de zi încearcă să fie util societății. Conduc Grupul Moldovagaz, o companie acționar majoritar al căreia este Grupul Gazprom. Dar, Moldovagaz este o companie moldovenească; care activează în Moldova în conformitate cu normele legale ale Republicii Moldova; activele căreia sunt în Moldova; angajează oameni în Moldova; deservește peste 750 mii de consumatori în Moldova; achită salarii și taxe în Moldova; și investește în Moldova. Declarațiile precum că Moldovagaz este o companie rusească sunt eronate”, a menționat el.

Cât privește salariul președintelui Moldovagaz, Ceban a declarat: „Acesta este absolut calibrat la responsabilitățile funcției, care nu este una publică, ci una privată. (…) Discuția despre salariu este mai curând o încercare de a manipula opinia publică”.

De menționat că Vadim Ceban a declarat, pe 21 septembrie într-o conferință de presă, că Moldovagaz nu recunoaște rezultatul auditului privind datoria istorică față de concernul rus Gazprom, făcut public de Guvern pe 6 septembrie. Potrivit lui Ceban, auditul nu are un impact juridic, fiind, mai degrabă, un raport consultativ, menit să ofere recomandări Guvernului.

În aceeași zi, Sergiu Tofilat – membrul Consiliului de Observatori al SA Moldovagaz – a declarat că a ascultat „opinia directorului Moldovagaz, Vadim Ceban, privitor la auditul datoriei la gaz”. Într-o postare pe rețelele de socializare, el s-a adresat șefului Moldovagaz, întrebându-l „de partea cui este” și să se determine dacă este de partea „cetăţenilor din Moldova sau a Gazprom-ului şi kremlinului”.

N-am auzit ca dl Ceban să pomenească măcar ceva despre încălcările comise de Gazprom, care au dus la majorarea artificială a datoriei. Dumneavoastră, dle Ceban, de partea cui sunteţi? Propuneţi să închidem ochii la aceste încălcări şi să mai plătim o dată? Sau e cazul să ne clarificăm şi să restabilim adevărul? La fel, n-am auzit nici o menţiune despre fraudele de la Moldovagaz, care au condus la creşterea nejustificată a datoriei. Cu ele ce facem, tot le ascundem sub covor? Nici un cuvânt despre repartizarea abuzivă a veniturilor din tranzitul gazului. Noi am ratat venituri de 250 milioane dolari, propuneţi să închidem ochii şi la asta? Eu cred că dl Ceban trebuie să-şi revizuiască opinia şi să se determine de a cui parte este, a cetăţenilor din Moldova sau a Gazprom-ului şi kremlinului”, a menționat Tofilat.

De-a cui parte este? Cu salarii mari și nu-i pasă nimic de arhiva pierdută, datoriile care s-au format (lumea doar au plătit gazul) el în general pentru cine lucrează? Pentru Moldova sau Kremlin. Foarte bine s-a văzut în conferința de presă”, a comentat un internaut la postarea lui Tofilat, de pe rețelele de socializare.

***

În cadrul negocierilor dintre „Moldovagaz” și „Gazprom”, în 2022, s-a constatat că „Moldovagaz” ar fi acumulat o datorie istorică – peste 700 milioane de dolari. „Gazprom” i-a cerut atunci Chișinăului să recunoască această datorie ca fiind a Moldovei și s-o ramburseze în regim de urgență. Autoritățile moldovenești au declarat că vor recunoaște datoria doar dacă va fi confirmată de un audit independent.

Pe 6 septembrie 2023, ministrul Energiei a prezentat rezultatele auditului extern privind pretinsa datorie pe care țara noastră a acumulat-o față de gigantul rus Gazprom pentru livrările de gaze naturale. Potrivit lui Parlicov, auditul a indicat că o mare parte din suma solicitată de Moscova nu ar fi justificată prin acte oficiale. În rezultat, Chișinăului i-a propus concernului rus 8,6 milioane dolari din suma solicitată.

Ulterior, prim-ministrul Dorin Recean a declarat că Republica Moldova nu are de gând să plătească datorii inexistente. Mai mult, atât Parlicov, cât și Recean, au dat asigurări că datoria recunoscută de Chișinău, de 8,6 milioane dolari, nu se va reflecta în facturi.

În reacție, Gazprom a menționat atunci că „nu este deloc de acord cu afirmațiile părții moldovenești și intenționează să continue să-și apere drepturile prin toate mijloacele posibile”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: