Ce rezervă de gaz natural are Moldova? Precizarea directorului Moldovagaz
Full Article 3 minutes read

Ce rezervă de gaz natural are Moldova? Precizarea directorului Moldovagaz

Directorul „Moldovagaz” Vadim Ceban a declarat că există rezerve stabile de gaze naturale pentru consumatori cel puțin până la sfârșitul acestui an. Precizările au fost făcute pe 26 iunie. În context, Ceban a anunțat că Moldovagaz a semnat un contract cu Energocom pentru a cumpăra gaze naturale pentru perioada iunie-decembrie 2023.

Sunt bucuros să anunț că pentru consumatori există resurse și rezerve stabile de gaze naturale cel puțin până la sfârșitul acestui an”, a comunicat directorul întreprinderii.

El a adăugat că potrivit proiectului Hotărârii Guvernului cu privire la aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea de sezonul de încălzire 2023-2024, care se află la etapa consultărilor publice, una din măsurile necesare de a fi întreprinse de SA „Moldovagaz” este achiziția gazelor naturale din surse alternative.

Totodată, Ceban a menționat că hotărârea Guvernului cu privire la impunerea obligației de serviciu public în vederea asigurării securității aprovizionării cu gaze naturale în situație de urgență, prevede că SA „Moldovagaz” urmează să procure gaze naturale de la SA „Energocom” în următoarele cazuri:

1) este sistată și/sau limitată livrarea pe piața gazelor naturale aferentă contractelor în derulare ale furnizorilor care au impusă obligația de serviciu public în conformitate cu prevederile art. 89 din Legea nr. 108/2016 cu privire la gazele naturale;

2) este necesară aprovizionarea consumatorilor cu cantități de gaze naturale suplimentare celor stabilite în contractele în derulare încheiate de furnizorii de ultimă opțiune;

3) prețul gazelor naturale livrate de SA „Energocom” este mai mic decât prețul gazelor naturale contractate de către furnizorii de ultimă opțiune.

Astfel, directorul Moldovagaz a spus că pe lângă Contractul din 29.12.2006 privind condițiile de furnizare a gazelor naturale în Republica Moldova încheiat cu SAP „Gazprom”, prelungit până la 30.09.2026, pe 23 iunie 2023 a fost semnat și Contractul Individual nr. 13 la Contractul-Cadru EFET din 29.08.2022 privind vânzarea și cumpărarea de gaze naturale cu SA „Energocom” pentru perioada iunie-decembrie 2023.

Totodată, de către SA „Moldovagaz” sunt începute negocierile cu SA „Energocom” în scopul încheierii unui contract individual la Contractul-Cadru EFET nr. 99/02/3/2022 din 29.08.2022 privind vânzarea-cumpărarea gazelor naturale pentru perioada ianuarie-martie 2024″, a precizat Ceban.

***

Începând cu 8 iunie, consumatorii casnici achită de 16,73 de lei (fără TVA) sau 18,06 (cu TVA) pentru un metru cub de gaze naturale. Până la ajustarea prețurilor, consumatorii casnici din Republica Moldova achitau 29 de lei şi 27 de bani pentru un metru cub de gaz natural, două ori mai mult față de tariful din ianuarie 2021.

Pe perioada rece a anului, guvernul a compensat parțial tariful, în funcție de gradul de vulnerabilitate al consumatorilor. Compensațiile, însă, nu mai sunt oferite din 1 aprilie 2023.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: