Alexandr Slusari a prezentat în plenul parlamentului textul moțiunii de cenzură. Microfonul i-a fost deconectat de mai multe ori
Full Article 2 minutes read

Alexandr Slusari a prezentat în plenul parlamentului textul moțiunii de cenzură. Microfonul i-a fost deconectat de mai multe ori

Vicepreședintele parlamentului, deputatul Platformei Demnitate și Adevăr Alexandr Slusari a prezentat în plenul parlamentului  moțiunea de cenzură împotriva guvernului Chicu. Președinta legislativului i-a acordat 5 minute, iar după ce timpul a fost depășit, microfonul i-a fost deconectat. Opoziția a protestat cu bătăi în masă față de acest gest.

„Guvernul învestit la data 14 octombrie 2019 a încălcat pe toată perioada activității sale și în repetate rânduri legislația în vigoare, Constituția Republicii Moldova, subminând suveranitatea și securitatea financiară și economică a țării”, a declarat președintele fracțiunii, Alexandru Slusari.

După cinci minute, microfonul lui Slusari a fost deconectat, iar colegii săi au început să bată cu mâinile în masă, în semn de protest. Președintele de onoare al Partidului Democrat Dumitru Diacov a criticat gestul opoziției.

„Nu o dată în parlament a fost depusă moțiune de cenzură. Tot ce știți este să tropăiți”, a spus Diacov.

Dumitru Diacov a rugat-o pe Zinaida Grecianîi să îi acorde încă trei minute lui Slusari „din partea PDM”. Ulterior, vicepreședintele Platformei DA și-a continuat discursul.

Potrivit autorilor textului, executivul condus de Ion Chicu „a demonstrat incapacitate guvernamentală și a creat premise suficiente de aprofundare a crizei în toate sferele vieții sociale”.

Deputata Platformei DA Maria Ciobanu a publicat pe pagina sa de facebook textul moțiunii de cenzură.

Fractiunea parlamentară Platforma DA a înaintat moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului.Plenul Parlamentului…

Posted by Maria Ciobanu on Thursday, July 16, 2020

Totodată, în conținut, este  punctată „încălcarea sistematică a legislației, promovarea intereselor de grup ale persoanelor din jurul guvernării, promovarea unei politici externe arbitrare, ingerința în sistemul judecătoresc și controlul agresiv al instituțiilor media”.

Amintim că moțiunea de cenzură a fost semnată de deputații Platformei DA, ai PAS și de către deputatul Octavian Țîcu.

Conform Regulamentului Parlamentului, moțiunea de cenzură, care exprimă retragerea încrederii acordate guvernului la învestitură, poate fi inițiată de cel puțin 1/4 din numărul deputaților aleși. Aceasta se supune dezbaterii în prima zi de ședință plenară a săptămînii următoare datei depunerii și se adoptă cu votul majorității deputaților aleși.

În cazul în care moțiunea de cenzură asupra activității guvernului a fost respinsă, deputații care au semnat-o nu vor putea iniția, în cadrul aceleeași sesiuni, o nouă moțiune pe același motiv. Însă, în cazul adoptării moțiunii de cenzură, primul-ministru va prezenta în termen de cel mult trei zile, președintelui țării demisia guvernului.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: