„Am experiența profesională, caracterul potrivit”. Dragalin, gata să conducă o nouă instituție, dacă CNA și PA vor fi lichidate
Full Article 3 minutes read

„Am experiența profesională, caracterul potrivit”. Dragalin, gata să conducă o nouă instituție, dacă CNA și PA vor fi lichidate

Șefa Procuraturii Anticorupție (PA) Veronica Dragalin consideră că instituția pe care o conduce, dar și Centrul Național Anticorupție (CNA) ar trebui lichidate, iar în loc ar trebui să fie creată o instituție nouă, după modelul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România. Angajații PA și CNA ar urma să fie angajați doar dacă vor susține concursul. La fel, șeful noii instituții ar urma să fie desemnat prin concurs, iar Dragalin s-a arătat gata să candideze. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 19 iunie a emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova.

Veronica Dragalin consideră că este nevoie ca toți angajații actuali ai CNA și PA să treacă printr-un concurs de angajare: „Să fie lichidată și PA și CNA – aceste două instituții și să fie fie scoși acești oameni și reangajați doar cei care trec un filtru de integritate într-o nouă instituție, cum ar fi DNA-ul din România. Din punctul meu de vedere, este soluția pe care am putea să o implementăm cât mai curând ca să rezolvăm problema”.

Șefa PA consideră că în acest mod ar putea fi soluționate mai multe probleme: renunțarea la persoanele corupte și toxice, dar și crearea unui aparat administrativ.

„Ambele instituții au persoane toxice, corupte. Să fie trecuți printr-un filtru și ofițerii, și procurorii. O altă probleme cu care se confruntă PA este că noi, conform legii din 2016, ar trebui să avem multe lucruri: o secție de resurse umane, o secție care să se ocupe cu bugetul, bugetul, sediul propriu. Această lege nu a fost implementată. Noi nu avem un aparat care să ne acorde suport, nu avem secție comunicare, de cooperare internațională. Eu personal încerc să mă descurc cu toate aceste atribuții. CNA are astfel de secții, iar din punctul meu de vedere, aparatul CNA ar trebui să acorde suport și PA, și ofițerilor. Noi lucrăm pe aceleași cazuri”, a explicat procurorul-șef al PA.

La remarca moderatorului cu privire la conducerea unei eventuale astfel de instituții, Dragalin a răspuns:

Eu cred că dacă ar fi lichidate aceste două instituții și creată una nouă, ar trebui să avem un concurs nou pentru șef. Eu aș aplica pentru funcție. Nu cred că aș fi eu automat persoana care să o conducă. Cred că ar fi cazul să fie un nou concurs, să găsim persoana potrivită. Dar cred că am experiența profesională, caracterul potrivit pentru a fi un candidat bun”, a adăugat Dragalin.

Amintim că despre posibilitatea înființării unei noi instituții anticorupție, care să înglobeze actuala Procuratură Anticorupție și Centrul Național Anticorupție a vorbit anterior și președinta țării Maia Sandu. Deocamdată, inițiativa este la nivel de discuții, însă potrivit șefei statului, o decizie ar urma să fie luată în cel mai scurt timp.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: