ANSA informează că toate focarele de pestă porcină africană au fost lichidate
Full Article 2 minutes read

ANSA informează că toate focarele de pestă porcină africană au fost lichidate

Toate focarele de pestă porcină africană din Republica Moldova au fost lichidate. Potrivit unui comunicat publicat astăzi, 11 noiembrie, de ANSA, ultimul dintre acestea a fost înregistrat la Comrat. În prezent, au fost ridicate toate restricțiile în acest sens. 

Potrivit datelor publicate de ANSA, în Republica Moldova, pe parcursul acestui an, au fost înregistrate 30  de focare, dintre care 26 la porci domestici din gospodăriile casnice. Din cauza virusului, au fost nimiciți 402 porci și 13 mistreți. Ultimul focar de pestă porcină africană a fost înregistrat pe data de 26 septembrie, într-o gospodărie din Comrat, unde erau crescute 40 de porcine.

În total, în Republica Moldova în perioada anilor 2016- 2018 au fost înregistrate 46 de focare și au fost sacrificați 642 porci domestici și 20 mistreți.

Pesta porcină africană este un virus care se răspândește cu repeziciune în rândul mistreților și porcilor. Boala nu este, însă, periculoasă pentru oameni. Sursele de contaminare cu virusul sunt sângele, ţesuturile, secreţiile şi excreţiile animalelor bolnave şi moarte, animalele purtătoare şi căpuşele. Până în prezent nu a fost descoperit un vaccin care să combată boala.

ANSA solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent medicii veterinari în cazul îmbolnăvirii sau pierii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: