Aprobat de Executiv: Benzina și motorina vor fi importate în țara noastră printr-un proces simplificat
Full Article 1 minutes read

Aprobat de Executiv: Benzina și motorina vor fi importate în țara noastră printr-un proces simplificat

Benzina și motorina vor fi importate în țara noastră printr-un proces simplificat, în urma deciziei aprobate, astăzi, de Guvern. În cazul importului direct de la producătorii din statele membre ale UE, vor fi recunoscute documentele prin care se confirmă calitatea produselor petroliere, fără necesitatea efectuării obligatorii a prelevării probelor pe teritoriul vamal al Republicii Moldova. 

În cazul în care produsele petroliere esențiale sunt originare din țări terțe, este obligatorie obținerea unui raport de inspecție de la instituții de profil, recunoscute de către autoritatea abilitată din Republica Moldova.

Controlul de stat asupra respectării specificațiilor tehnice pentru combustibilii principali plasați pe piață se va efectua de către Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare şi Protecția Consumatorilor.

Piața produselor petroliere din Republica Moldova este asigurată din importul de la principalii furnizori din regiune. Anul trecut, România a deținut o cotă de 99,35% din totalul benzinei importate.

Această tendință se explică prin prezența pe piața autohtonă a companiilor petroliere ce dețin rafinării proprii în statul vecin, dar și datorită distanței mici, care permite importul pe cale rutieră și feroviară la costuri accesibile.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: