Armată puternică, armament și exerciții împreună cu NATO. Kievul a formulat ce garanții de securitate își dorește
Full Article 3 minutes read

Armată puternică, armament și exerciții împreună cu NATO. Kievul a formulat ce garanții de securitate își dorește

Șeful Biroului Președintelui Ucrainei Andrei Ermak și cel de-al 12-lea secretar general al NATO Anders Fogh Rasmussen au prezentat recomandările la Kiev privind garanțiile de securitate pentru Ucraina, potrivit BBC.  Autorii propun crearea Tratatului de Securitate de la Kiev – un document comun privind parteneriatul strategic care va uni Ucraina și statele garante.

Potrivit documentului, Ucraina ar trebui să poată să se apere împotriva unui agresor în conformitate cu articolul 51 din Carta ONU („dreptul la autoapărare”). Pentru a face acest lucru, Ucraina are nevoie de resurse pentru a menține o forță armată puternică. De asemenea, pentru a avea astfel de resurse, Kievul are nevoie de mulți ani de investiții în industria de apărare a Ucrainei, transfer de arme și sprijin de informații de la aliați, exerciții comune sub auspiciile UE și NATO.

În aceste recomandări se regăsesc și garanțiile de securitate care ar trebui să fie „formulate în mod clar” și „să definească un set de obligații” luate de grupul de garanți împreună cu Ucraina. Acestea ar trebui să fie obligatorii din punct de vedere politic și juridic pe baza acordurilor bilaterale, dar reunite în cadrul unui document comun de parteneriat strategic numit Tratatul de securitate de la Kiev.

Potențialul tratat va uni principalul grup de țări aliate și Ucraina. Acest grup de state garant poate fi format din SUA, Marea Britanie, Canada, Polonia, Italia, Germania, Franța, Australia, Turcia, precum și țările din Europa de Nord și Țările Baltice, Europa Centrală și de Est;

„Când se va termina acest război, trebuie să ne asigurăm că Rusia nu va mai putea pătrunde niciodată în Ucraina. Cel mai bun mod de a face acest lucru este ca Ucraina să aibă o forță militară semnificativă capabilă să reziste oricărui atac rusesc viitor”, a spus secretarul general al NATO la prezentare.

Potrivit lui Andriei Ermak, Ucraina trebuie să se asigure că „sloganul „putem repeta” provoacă atacuri de panică și amintiri proaste în rândul rușilor”. „Pentru a face acest lucru, avem nevoie de o putere militară suficient de puternică pentru a respinge dorința de răzbunare a rușilor. Și capabilă să provoace un rău ireparabil agresorului dacă această dorință se dovedește a fi insurmontabilă. Garanțiile sigure sunt menite să ne ajute să creăm o astfel de putere”, Yermak a spus..

În același timp, potrivit acestuia, un potențial acord privind garanțiile de securitate pentru Ucraina nu este un substitut pentru aderarea la NATO, curs pentru care este prescris în Constituția Ucrainei. Acesta va fi un mijloc de a asigura securitatea țării până când va avea loc această intrare.

Discuția despre garanțiile de securitate pentru Ucraina în schimbul neaderării la NATO a făcut parte din negocierile ruso-ucrainene care au început la scurt timp după invazia rusă. Dar, după după întâlnirea de la Istanbul, la care au fost anunțate prevederile potențialelor acorduri între Rusia și Ucraina, procesul de negociere a ajuns efectiv la nimic.

În ciuda acestui fapt, autoritățile ucrainene au spus că continuă să discute despre garanțiile de securitate cu alte state.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: