„Au murit pentru că nu și-au abandonat pacienții”. Maia Sandu a transmis un mesaj de Ziua lucrătorului medical și farmacistului (VIDEO)
Full Article 2 minutes read

„Au murit pentru că nu și-au abandonat pacienții”. Maia Sandu a transmis un mesaj de Ziua lucrătorului medical și farmacistului (VIDEO)

Președinta țării Maia Sandu a adresat un mesaj video cu ocazia Zilei lucrătorului medical și a farmacistului. Aceasta a amintit de angajații sistemului medical care au fost răpuși de pandemia de coronavirus.

„Medici, asistente medicale, felceri, laboranți, șoferi de ambulanță… Republica Moldova a pierdut foarte mulți lucrători medicali într-un an și trei luni de pandemie. Oameni de lângă noi, care au murit pentru că au mers la muncă și nu și-au abandonat pacienții”, a menționat președinta țării și a amintit de Ecaterina Litvinschi, medic de urgență din Chișinău, care a fost primul lucrător medical răpus de COVID-19 în țara noastră.

Șefa statului a menționat că aproape nu există raioane care să nu fi pierdut cel puțin un angajat al sistemului medical.

„E o listă prea lungă pentru o țară atât de mică și pe care aș vrea să o avem în minte astăzi, când marcăm Ziua lucrătorului medical. Pandemia ne-a atins pe toți, dar mai ales – pe ei, doctorii, cei care au mers în fiecare zi la lucru de parcă ar fi mers pe câmpul de luptă”, a mai spus șefa statului.

Maia Sandu a mai spus că trebuie să le redăm medicilor și tuturor angajaților din sector demnitatea profesiei, indiferent dacă lucrează într-un spital de nivel republican sau într-un mic centru medical de la sat. Iar sistemului medical trebuie să-i redăm credibilitatea.

Amintim că 134 de lucrători medicali din Republica Moldova au fost apreciați, post-mortem, cu distincția „Ordinul de Onoare”.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, peste 82% din lucrătorii medicali au fost vaccinați împotriva COVID-19, ceea ce a contribuit la scăderea cu 90% a ratei de morbiditate în rândul acestora.

Ziua lucrătorului medical și a farmacistului este marcată, anual,  în a treia duminică a lunii iunie. Istoria acestei zile datează încă din 1800, atunci când medicul american, Wiliamson Crawford Long, a folosit pentru prima dată anestezia într-o operaţie. În Republica Moldova, Ziua lucrătorului medical şi a farmacistului a fost instituită prin Decret prezidenţial în anul 1994, pentru a oferi ocazia de a onora, în mod oficial, oamenii care stau la straja sănătăţii publice.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: