Autorizația de mediu pentru uzina metalurgică din regiunea transnistreană – prelungită pentru 10 luni. Ce spune Chișinăul?
Full Article 3 minutes read

Autorizația de mediu pentru uzina metalurgică din regiunea transnistreană – prelungită pentru 10 luni. Ce spune Chișinăul?

Autorizația de mediu pentru uzina metalurgică din Râbnița, aflată în gestiunea regimului separatist de la Tiraspol, a fost prelungită pentru o perioadă de încă 10 luni. Documentul a fost eliberat de Agenția de Mediu de la Chișinău. Într-un comentariu pentru NM, reprezentanții Agenției de Mediu au declarat că autorizația a fost eliberată în baza examinării rezultatelor controlului efectuat de Inspectoratul pentru Protecția Mediului (IPM) la întreprindere.

Pe 3 ianuarie, portalul Zona de Securitate a publicat Autorizația pentru emisia în atmosferă a poluanților de la sursele fixe de poluare pentru „Uzina Metalurgică Moldovenească”, în posesia căreia a intrat. Potrivit documentului, autorizația a fost eliberată pe 29 decembrie 2023 și este valabilă până pe 20 octombrie 2024, adică 10 luni.

Autorizația a fost emisă în ultima zi lucrătoare din 2023 în regim obișnuit, nu prin Comisia pentru Situații Excepționale, așa cum se întâmpla în perioada stării de urgență.

 

Autorizația de mediu pentru uzina metalurgică din regiunea transnistreană - prelungită pentru 10 luni. Ce spune Chișinăul?

zonadesecuritate.md

NM l-a contactat pentru un comentariu în privința eliberării autorizației de mediu pentru uzina metalurgică din regiunea transnistreană pe Vadim Madan, consultant principal al Secției informare și comunicare cu mass-media din cadrul Ministerului Mediului. Madan a refuzat să răspundă la întrebări, precizând că de eliberarea autorizației este responsabilă Agenția de Mediu.

I-am apelat telefonic pe reprezentanții Agenției de Mediu și i-am întrebat dacă a fost efectuat un control la uzina metalurgică din Râbnița înainte de a-i fi eliberată autorizație de mediu, iar dacă da, în ce au constat verificările. Aceștia însă ne-au răspuns că Inspectoratul pentru Protecția Mediului este instituția care, potrivit regulamentului, efectuează controlul în baza căruia, ulterior, Agenția de Mediu ia o decizie privind eliberarea autorizației de mediu.

Reprezentanții instituției au precizat că Agenția de Mediu a eliberat autorizația pentru întreprinderea în cauză după examinarea actului de inspectare întocmit de IPM.

Potrivit regulamentului, Agenția de Mediu este responsabilă de examinarea dosarului și a materialelor anexate la dosar. Despre efectuarea controlului este responsabil Inspectoratul pentru protecția mediului. Toate întrebările ce ține de verificări, corectitudine la fața locului puteți să le adresați Inspectoratului pentru protecția mediului. Noi am eliberat autorizația în baza dosarului tehnic, care a fost elaborat în baza Legii 14/22 cu privire la emisia poluanților în atmosferă și în baza legii 160 cu privire la autorizarea activităților de întreprinzător. Am contrapus dosarul cu actul de inspectare făcut de către Inspectoratul pentru Protecția Mediului și s-a luat decizia de eliberare a autorizației”, au declarat reprezentanții Agenției.

NM a expediat o solicitare de informație în privința controlului efectuat la uzina metalurgică din Râbnița în adresa IPM, însă, deocamdată nu am primit un răspuns.

***

Precizăm că, în ultimii doi, ani au existat mai multe controverse în legătură cu situația legată de activitatea „Uzinei Metalurgice Moldovenești”. În timp ce Agenția de Mediu refuza eliberarea autorizației, deoarece uzina funcționa cu abateri grave de la normele ecologice, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) îi prelungea autorizațiile prin derogare de la prevederile legale în baza unui troc neoficial, care însemna energie electrică pentru malul drept al Nistrului de la Centrala de la Cuciurgan. Ultima decizie de acest fel a fost luată de CSE în octombrie 2023.

Starea de urgență, în timpul căreia activa CSE – formată din membrii Guvernului – a expirat la 31 decembrie 2023.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: