Scuze publice de la „Spații Verzi” către Agenția de Mediu, după ce mai mulți copaci au fost defrișați fără autorizare
Full Article 5 minutes read

Scuze publice de la „Spații Verzi” către Agenția de Mediu, după ce mai mulți copaci au fost defrișați fără autorizare

Întreprinderea Spații Verzi „își exprimă public scuzele de rigoare” față de Agenția de Mediu în cazul tăierilor arborilor din strada Alexandru Bernardazzi din centrul capitalei și spune că „în virtutea respectării transparenței acțiunilor și lucrărilor efectuate fără autorizare” urmează să informeze oficial Agenția de Mediu și Inspectoratul pentru protecția Mediului Chișinău – „prin demers însoțit de actele doveditoare”. Potrivit reprezentanților întreprinderii, situația de avariere a rețelei de canalizare cauzată de extinderea rădăcinilor arborelui defrișat „a impus intervenție promptă fără necesitatea solicitării autorizației de la autoritatea emitentă”. 

Întreprinderea Municipală „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi” a venit pe 11 august cu noi clarificări „pe cazul acțiunilor de tăiere a arborilor din strada Alexandru Bernardazzi și declarațiile mediatizate în spațiul public”.

Potrivit întreprinderii, „vegetația de pe aliniamentul stradal – tronsonul str. Bulgară și str. Armenească (spațiul verde de pe adresele cu număr par/impar din str. Bernardazzi) unde au fost realizate recent lucrări de elagaj, igienă selectivă și curățare sanitară, au fost efectuate în baza autorizațiilor pentru tăieri în fondul forestier și în vegetația forestieră din afara fondului forestier nr. P-3151/2022 din 16/11/2022 și nr. P-3162/2022 din 17/11/2022, eliberate în conformitate cu cerințele capitolului III”.

Aceste tratamente silvice, specifice vegetației urbane, au fost planificate din timp pentru a preveni degradarea și a menține starea fitosanitară satisfăcătoare în teritoriul de gestiune a întreprinderii”, au precizat reprezentanții întreprinderii.

Cu referire la intervenția de extragere a arborelui (defrișare) – specia salcâm, pe același tronson, pe adresa Al. Bernardazzi 68, întreprinderea a declarat că a fost efectuată în complex cu lucrările autorizate supra.

La solicitarea S.A. „Apă Canal Chișinău”, gestionar a rețelelor de utilitate publică Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi, în temeiul pct. 30 din Regulamentul menționat, a examinat la fața locului, situația de avariere a rețelei de canalizare cauzată de extinderea rădăcinilor arborelui. În consecință, pierderile rețelei de canalizare afectau și stratul infrastructurii pietonale prin scurgerile continue. Astfel că, lichidarea situației de avarie era justificată fapt ce a impus intervenție promptă fără necesitatea solicitării autorizației de la autoritatea emitentă, ci doar prin perfectarea de către inspectorii Asociației de Gospodărire a Spațiilor Verzi a actului de evaluare și lichidare (nr.311 din 09.08.2023) și calcularea prejudiciului spațiilor verzi (2520 lei moldovenești), care se înaintează spre compensare către S.A. „Apă Canal Chișinău”, se arată în declarația întreprinderii.

Totodată se menționează că „în virtutea respectări transparenței acțiunilor și lucrările efectuate fără autorizare, Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi urmează să informeze oficial Agenția de Mediu și Inspectoratul pentru protecția Mediului Chișinău, prin demers însoțit de actele doveditoare”.

În același timp, întreprinderea a declarat că în toate golurile prezente în aliniamentele stradale, inclusiv în tronsonul în cauză, urmează să fie instalată vegetație care să evolueze în mod natural fără a afecta pe viitor zona de protecție a rețelelor de utilitate publică.

În acest context, administrația Întreprinderii Municipale „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi” își exprimă public scuzele de rigoare față de Agenția de Mediu, imaginea căreia a fost discreditată în urma interviului oferit de purtătorul de cuvânt al asociației și apoi expus în spațiul public de un portal de știri. Cu regret nu a fost cunoscută în detaliu situația și mandatul de executare a lucrărilor efectuate de angajații întreprinderii responsabili de documentare și intervenție propriu-zisă, fapt ce a condus la interpretări nedorite”, se menționează într-o declarație a întreprinderii.

***

Pe 9 august, un cititor NM care a ținut să rămână anonim ne-a scris că pe strada Alexandru Bernardazzi din centrul capitalei, reprezentanții Spații Verzi ar defrișa arbori sănătoși. Acesta a expediat mai multe imagini de la fața locului. „O tăiere nemiloasă a copacilor”, a menționat el.

Contactat de NM – pe 9 august, purtătorul de cuvânt al Întreprinderii Municipale „Asociația de Gospodărire a Spațiilor verzi” Victor Nichituș a argumentat că toate lucrările de defrișare care sunt executate de întreprindere se fac cu autorizația Agenției de Mediu din subordinea Ministerului Mediului. El a adăugat că „cei care au eliberat autorizația sunt responsabili pentru starea de sănătate a acestor arbori” și că Agenția de Mediu „știe ceea ce eliberează”.

„Sunt foarte multe cazuri când suntem telefonați și ni se solicită să defrișăm arborii pentru că ar fi rupți sau bolnavi, dar noi nu putem să facem acest lucru fără existența unei autorizații”, a subliniat reprezentantul întreprinderii.

Pe 10 august, purtătorul de cuvânt al Întreprinderii Municipale „Asociația de Gospodărire a Spațiilor verzi” Victor Nichituș a venit cu unele precizări. El a spus că lucrările „s-au făcut și în baza solicitării venite din partea Apă Canal din cauza faptului că o parte din arbori de pe Bernardazzi prin rădăcinile lor au contribuit la deteriorarea rețelei de apă”.

Tot pe 10 august, Agenția de Mediu a spus că „nu efectuează cercetări sau analize cu privire la starea arborilor” și că „cu competențe în acest sens, în cazul or. Chișinău a fost împuternicită Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi””. Totodată Agenția a menționat că declarațiile Întreprinderii că „”cei care au eliberat autorizația sunt responsabili pentru starea de sănătate a acestor arbori” și că Agenția de Mediu „știe ceea ce eliberează” nu sunt întemeiate””.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: