Bărbat originar din Moldova, privat de cetățenia Rusiei. A fost condamnat la închisoare pentru „falsuri” despre armată
Full Article 2 minutes read

Bărbat originar din Moldova, privat de cetățenia Rusiei. A fost condamnat la închisoare pentru „falsuri” despre armată

Un bărbat originar din Moldova, condamnat în Rusia la 6 ani de închisoare pentru „falsuri” despre armată, a fost lăsat fără cetățenia rusă. Motivul condamnării acestuia au fost publicațiile de pe online despre bombardarea de către trupele ruse a unei maternități și a unui teatru din Mariupol, precum și despre uciderile de civili din Bucea în timpul ocupației ruse. În 2023, o instanță a decis că bărbatul va sta 6 ani în închisoare pentru că a răspândit „știri false”. Iar urmare a unei legi semnate de Putin, care permite privarea de cetățenie dobândită celor condamnați pentru „falsuri” despre armată, moldoveanul a rămas fără cetățenia rusă. 

Bărbatul originar din Moldova, Alexandr Somriakov, a locuit în ultimii ani la Krasnodar. Potrivit Meduza, care face referire la proiectul „Politzek-Info”, Ministerul rus al Afacerilor Interne l-a informat pe Somriakov, aflat în închisoare, că a fost privat de cetățenia rusă.

Potrivit sursei, Alexandr Somriakov este originar și cetățean al Republicii Moldova, iar cetățenia sa rusă a fost dobândită. În aprilie 2023, președintele rus Vladimir Putin a semnat o lege care permite privarea de cetățenie dobândită celor condamnați pentru „falsuri” despre armată și acțiuni care creează o „amenințare la adresa securității naționale”.

Somriakov a fost condamnat în iulie 2023 la șase ani de închisoare în cazul răspândirii de „știri false” despre forțele armate ruse. Motivul – postări despre bombardarea de către trupele ruse a unei maternități și a unui teatru din Mariupol, precum și publicații despre uciderile de civili din orașul Bucea în timpul ocupației ruse.

NewsMaker a întrebat reprezentanții Ministerului de Externe de la Chișinău dacă cetățeanul moldovean va fi adus în Republica Moldova. Deocamdată nu avem un răspuns.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: