„Unire, război străin, neexistența limbii de stat”. Socialiștii și comuniștii propun pedepse cu închisoarea pentru apeluri la „destrămarea” țării
Full Article 2 minutes read

„Unire, război străin, neexistența limbii de stat”. Socialiștii și comuniștii propun pedepse cu închisoarea pentru apeluri la „destrămarea” țării

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) Alexandr Nesterovschi și Inga Sibova au propus adoptarea unui proiect de lege prin care orice declarație care incită la lichidarea statalității Republicii Moldova sau unirea acesteia cu un alt stat să fie pedepsită penal. Parlamentarii susțin că inițiativa vine în contextul în care în societate au început să se audă apeluri la „destrămarea” țării noastre. 

În cadrul unei conferințe de presă, susținută la Parlament, deputatul Alexandr Nesterovschi a acuzat guvernarea că ar pleda pentru lichidarea Republicii Moldova ca stat.

„Lozincile despre unirea cu statul vecin, apelurile de a participa în războie străine, strigăte de la tribuna parlamentară despre neexistența limbii de stat și a statului însuși. În orice altă țară asemenea declarații sunt considerate acte de trădare de patrie și sunt pedepsite cu toată strictețea, dar la noi ele se întâmplă în fiecare zi”, a declarat acesta.

Deputata Inga Sibova a spus că în societate încep să apară „apeluri la lichidarea statalității Republicii Moldova”, fapt ce a determinat fracțiunea BCS să propună un proiect de lege care ar pedepsi asemenea declarații.

„În primul rând este necesar de menționat că potrivit Constituției Republicii Moldova art. 1, alin (1), Republica Moldova este un stat suveran și independent, unitar și indivizibil. (…) Pornind de la aceste norme constituționale este clar că chemările la lichidarea statalității țării noastre și/sau punerea la dispoziția publicului a unui mesaj cu intenția de a lichida statalitatea Republicii Moldova, inclusiv și prin violență, contravin Constituției noastre. Cu părere de rău, la moment, Codul Penal nu prevede nicio sancționare pentru acțiunile acestea”,  a declarat parlamentara.

Astfel, Inga Sibova a anunțat că BCS vine cu propuneri de modificare a Codului Penal și Codului de Procedură Penală, fiind introduse sancțiuni inclusiv cu condamnarea la închisoare.

Partidul de guvernare nu a comentat deocamdată declarațiile opoziției parlamentare.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: