Boris Gîlcă îi cere Alei Nemerenco să reia activitatea campaniei „Un doctor pentru tine”: Lucrurile bune trebuie continuate
Full Article 3 minutes read

Boris Gîlcă îi cere Alei Nemerenco să reia activitatea campaniei „Un doctor pentru tine”: Lucrurile bune trebuie continuate

Șeful Direcției Sănătate a Primăriei Chișinău Boris Gîlcă spune că acum 5 ani a fost semnat un acord pentru procurarea a trei mașini de mamografie digitală și două de radiologie pulmonară digitală. Gîlcă declară că utilajele au fost incluse în Campania națională „Un doctor pentru tine”, anulată ulterior de ministra Sănătății Ala Nemerenco. Reprezentantul Primăriei Chișinău o acuză pe ministra de la Sănătate de faptul că astăzi „aceste mașini de diagnostic medical stau mai mult la parcare”. La fel, oficialul de la Primăriei o îndeamnă pe ministra Sănătății să relanseze campania „Un doctor pentru tine”. 

„Acum 5 ani semnam la Minsk, la uzina ADANI, Acordul pentru procurarea a trei mașini de Mamografie digitală și două mașini de Radiologie pulmonară digitală – puncte mobile de diagnostic precoce de cancer mamar, cancer pulmonar si tuberculozei – cele mai grave patologii care afectează populația”, a precizat Gîlcă, adăugând că Guvernul și CNAM atunci au alocat circa 17 milioane lei.

Gîlcă a menționat că ulterior, aceste utilaje au fost incluse pentru screening în Campania națională „Un doctor pentru tine”.

„Dupa cca 1,5 ani de succes a Campaniei „Un doctor pentru tine”, doamna ministru Ala Nemerenco a stopat prin ordinul Ministerului această Campanie”, a adăugat Gîlcă.

Astăzi, comunică Gîlcă, „aceste mașini de diagnostic medical stau mai mult la parcare”.

„Doamnă ministru, lucrurile bune trebuie continuate fără ambiții politice – au de suferit mii și mii de oameni simpli de la țară. Aceste puncte mobile trebuie să activeze non-stop, 365 zile salvând, la propriu, viața oamenilor”, a scris reprezentantul Direcției din cadrul Primăriei Chișinău, pe Facebook.

Totodată, Gîlcă a îndemnat-o pe ministra Sănătății să relanseze campania.

„Doamnă ministru, lansați din nou Campania „Un doctor pentru tine” (eventual sub o nouă denumire ca să placă „oamenilor buni” pentru PR politic): important să nu lăsăm populația din sate fără asistență medicală și, uneori, cu regret, să nu mai putem interveni medical pentru a le salva viața”, a conchis Boris Gîlcă.

NM a solicitat o reacție de la reprezentanții Ministerului Sănătății. Deocamdată nu am primit un răspuns.

***

Campania „Un doctor pentru tine” este ineficientă și poate fi executată și de studenții din primii ani de la medicină. Declarația a fost făcută de ministra Sănătății Ana Nemerenco, în iulie 2019. Nemerenco a precizat că îi aparține decizia de anularea a campaniei începute de guvernarea precedentă. Ministra Sănătății a mai declarat că nu consideră că efectuarea screeningurilor mamografice și radiografice sunt parte a acestei campanii, adăugând că acestea sunt oricum efectuate de echipamente mobile, procurate în acest scop. „Campania „Un doctor pentru tine” este doar un praf în ochi”, a spus Nemerenco.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: