Ministra Sănătății, nemulțumită că pacienții nu se prezintă conform programărilor: Să aruncăm cu bani în câini
Full Article 3 minutes read

Ministra Sănătății, nemulțumită că pacienții nu se prezintă conform programărilor: Să aruncăm cu bani în câini

Peste 4700 de pacienți, care s-au programat pentru investigații de înaltă performanță la Centrul Republican de Diagnosticare Medicală, nu s-au prezentat în primele opt luni ale anului 2023. Despre aceasta a anunțat pe 1 septembrie ministra Sănătății Ala Nemerenco, care s-a arătat nemulțumită că pacienții nu au anunțat despre anulare și astfel au fost irosiți și timpul și banii statului. 

Ministra Sănătății s-a arătat revoltată că oamenii mereu se plâng că nu au acces suficient la servicii de performanță, că sunt liste lungi de așteptare, și cozi la medici, și că e birocrație, însă la rândul lor dau dovadă de iresponsabilitate.

„Atașat aveți tabelul cu numărul de investigații de înaltă performanță (aici intră RMN, TC, scintigrafia, etc) pentru care au fost programați pacienți, dar nu s-au prezentat (datele Centrului Republican de Diagnosticare Medicală). Între 450 si 700 servicii ratate pe lună. Adică loc ocupat si nefolosit. Și asta într-o singură instituție. Dar imaginați-vă câte se adună în toate cu acest tip de contracte”, a scris Nemerenco într-o postare pe Facebook.

Ala Nemerenco s-a întrebat de ce atunci când apar circumstanțe, care nu le permit pacienților să dea curs programării, aceștia nu o anulează.

„Medicul a programat pacientul și din careva motive, el nu s-a prezentat (nu a dorit să aștepte, a mers contra plată, a mers în altă țară, a refuzat, etc).Păi dacă s-a întâmplat așa, se ia telefonul registraturii și se anunță despre anulare. Așa face toată lumea civilizată. Și imediat pe acest loc se programează un alt pacient din rândul de așteptare. În acest mod reducem și timpul de așteptare. Însă nimeni nu sună și nu anulează programarea sa. Păi de ce să se complice, nu avem noi oare bani să aruncăm cu ei în câini? Calculați vă rog cam cât costă 7.769 investigații performante ratate. Acum în loc să ne căutăm de alte chestii care ard, trebuie să găsim soluții cum contracarăm acest fenomen al nepăsării naționale”, a mai scris ministra.

Ministra Sănătății le-a amintit oamenilor că schimbarea începe de la ei.

„Am spus de multe ori – schimbarea se începe de la fiecare. De la lucruri simple. De la a-ți păsa. Nu doar de durerea ta, dar și a altuia. Nu doar de banul tău din pungă, dar și al statului. Din simplul motiv că cel al statului, tot al tău este, al cetățeanului”, a adăugat ea.

Ministra Sănătății, nemulțumită că pacienții nu se prezintă conform programărilor: Să aruncăm cu bani în câini


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: