Ministra Sănătății propune ca șoferii vitezomani să fie trimiși la muncă în spitale: Să transfere cadavrele la morgă
Full Article 4 minutes read

Ministra Sănătății propune ca șoferii vitezomani să fie trimiși la muncă în spitale: Să transfere cadavrele la morgă

Șoferii, care încalcă regulile de circulație, ar trebui să fie sancționați nu doar prin amendă, dar și cu zile de muncă obligatorie în spitalele din țară. Cu o așa o propunere de înăsprire a pedepselor pentru șoferi a venit ministra Sănătății Ala Nemerenco. Potrivit ministrei, vitezomanii ar trebui să spele în locul infirmierelor tot sângele de pe brancarde, din ambulanțe și unități de primiri urgente, să ducă din sala de operație picioarele și mâinile amputate, să asiste stând în picioare la o operație care poate dura și 5-6 ore, să transfere cadavrele la morgă, să le predea rudelor, să comunice ei veștile proaste, nu medicii. 

Ministra Sănătății spune că rapoartele zilnice cu privire la accidentele rutiere sunt „ca de pe front”.

„Am observat cu toții că în ultimul timp s-au întețit accidentele rutiere grave. Rapoartele zilnice pe care le primesc cu referire la evenimentele înregistrate sunt ca de pe front. Parcă drumurile sunt mai bune, mașinile mai noi, chiar și mai scumpe, cu grad mai înalt de siguranță. Cum să ajungi să te lovești frontal, cum să nu te încadrezi în curbă, cum să nu vezi bicicliști, mașini avariate în față sau treceri de pietoni cu oameni pe trecere?”, a scris Ala Nemerenco pe Facebook.

Nemerenco consideră că „toți acești “eroi” sunt foarte frecvent la volanul celor mai buni mustangi”.

„Ca să se înregistreze așa un număr mare de accidente fatale presupun că o parte din conducătorii auto se simt niște Schumacheri, cu necesitatea unei doze de adrenalină prea ridicate în sânge, și dornici de aventură. Fiecare din noi îi vedem zilnic cum zboară pe alături cu 160/180, prin localități cu un minim de 100/120, dar nicidecum 50, fără să respecte linii de demarcare, abea rezistând la semafoare, intrând la depășire pe contrasens exact acolo unde este interzis, orbind noaptea cu luminile. Și toți acești “eroi” sunt foarte frecvent la volanul celor mai buni mustangi”, a mai scris ea.

Ministra i-a rugat pe șoferi să nu mai încarce spitalele, secțiile de terapie intensivă și chirurgie cu rezultatele „eroismului” lor.

„Stimați conducători auto, înțeleg că nu vă pasă de viața voastră, și nici a celor dragi pe care îi aveți în mașină, dar noi, medicii, vă rugăm, nu ne mai încărcați spitalele, secțiile de terapie intensivă și chirurgie cu rezultatele eroismului vostru. Traumele asociate sunt cele mai complicate patologii din punct de vedere medical, e nevoie de echipe multifuncționale în intervențiile noastre, acești pacienți adesea nici nu pot fi transferați la etape mai avansate. Aleargă ambulanțe, reanimobile, echipe, ies noaptea pentru a interveni zeci de medici, operează ore în șir, resuscitează”, s-a adresat Nemerenco către conducătorii auto.

Totodată, ministra Sănătății a apropus ca vitezomanii să fie impuși să facă zile de muncă obligatorie în spitalele din țară.

„Poate fiecare încălcare mai gravă a regulilor de circulație, pentru a preveni ulterioare accidente, să fie însoțită pe lângă amendă de zile obligatorii de lucru în spitalele noastre? Să fie puși la muncă alături de personalul medical – să spele în locul infirmierelor tot sângele de pe brancarde, din ambulanțe și unități de primiri urgente, să ducă din sala de operație picioarele și mâinile amputate, să asiste stând în picioare la o operație care poate dura și 5-6 ore, să transfere cadavrele la morgă, să le predea rudelor, să comunice ei veștile proaste, nu medicii. Poate atunci ar veni mintea unora la cap. Scuzați că atât de macabru, dar încercați să vă Imaginați ce simt medicii după săptămâni de efort zi și noaptea la căpătâiul unui micuț strivit de fiare, să mai fii nevoit să anunți familia că totul s-a sfârșit. Aveți grijă de cei dragi. Nimic nu e mai scump și frumos ca viața!”, a adăugat ea.

Amintim că șoferii, care depășesc limita de viteză, care au permisul suspendat, dar conduc și cei care împrumută mașina unui persoane fără permis de conducere, vor fi pedepsiți mai dur. Pe 1 iulie 2023, au intrat în vigoare modificările aprobate pe 2 martie 2023 la regulamentul circulaţiei rutiere.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: